Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Борислав Сарафов също се присъедини към конференцията, организирана от Емил Радев.
Главният прокурор Борислав Сарафов също се присъедини към конференцията, организирана от Емил Радев.

"Няма съмнение и ЕК отдавна е категорична - изпълнили сме техническите критерии, надежден член на ЕС сме, охраняваме добре границите и заслужаваме да бъдем член на Шенген. Прокуратурата ще продължи да мобилизира целия си капацитет за постигане на общите ни цели".  Това заяви и.д. главният прокурор Борислав Сарафоя.

Той е в Брюксел за конференция за разширяването на Шенгенското пространство и ключовата роля на България за сигурността по границите на ЕС, организирана от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. И.д. главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че включването ни в Шенген е ключов въпрос за България, но въпросът се политизира много. Той се надява аргументите да бъдат чути от тези, които налагат вето на страната ни.

Сарафов посочи, че България е държава на първа линия с едни от най-чувствителните граници - през нашата територия минават 5 европейски транспортни коридора, което налага безпрепятствено минаване на хора и стоки. Освен това от тук минава и един от най-засегнатите миграционни транспортни коридори, което в комбинация със социалната и икономическа нестабилност в страните от Близкия изток, северна и централна Африка генерира постоянни миграционни потоци към Европа. "Това определя мисията на България да поема огромни отговорности по опазването на границата и по приема на лица, търсещи международна закрила. Страната ни се справя успешно с всички тези предизвикателства", настоя той. Сарафов посочи, че сме изпълнили всички условия за членство, а българските институции са ангажирани със съдебни реформи, дори и на конституционно ниво.

"ЕС е пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Разполагаме с достатъчни добро законодателство, което да гарантира върховенство на правото, това е крачна за по-тясно сътрудничество и интеграция, но се стремим да го актуализираме с оглед на динамичните международни процеси. Приоритет в реформите имат справедливостта и сигурността на границите на ЕС и защитата на  правата и свободите, особено свободното придвижване на хора в ЕС", каза Сарафов.

Според него реалните заплахи пред националната сигурност са нарастващите кибер атаки, терористични нападения и нелегалната миграция. Затова трябва ефективна защита на външните граници. "Отчитаме съществена заплаха и риск от кризисни ситуации, затова има комплекс от мерки - мерки за ефективно разследва на трансгранични престъпления и засилване на сътрудничеството с трети страни", каза главният прокурор.

Според него МВР показва резултати по превенция и разкриване на престъпленията, те се ръководят от конкретни наблюдаващи прокурори от местните звена. "Има ясно очертан механизъм на взаимодействие между прокуратурата и МВР, както и обмен на информация с партньорските страни. Има правила за координиране и взаимодействие по оперативни дела, проверки и разследване", каза той.

Мария Павлова, която е заместник главен прокурор при Върховната касационна прокуратура, отбеляза, че е ясен напредъка и по делата срещу незаконни мигранти - ако през 2020 г. те са били по-малко от 100, през 2022 г. има над 1000 досъдебни производства. Ефективните дейности на МВР по опазване на границата намират отражение - първо се пресичат опитите за нелегално влизане, а след това се пресичат опитите им да стигнат вътрешността на Европа. Покрили сме всички изисквания, както политически, така и технически за влизането ни в Шенген, настоя тя.