Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание
СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание

Ясно заявяваме, че стоим рамо до рамо с нашите братя от Държавата Израел, подкрепяме тяхната справедлива кауза и тяхното неотменимо право да защитят себе си, своите домове и своята родина.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на възпоменателната церемония в Софийската синагога в памет на загиналите по време на терористичната атака в Израел на 7 октомври 2023 г. Организатори на церемонията „На тридесетия ден" са Организацията на евреите в България "Шалом", Централният Израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България и Организацията на приятелите на Израел в България "Негев". Това заявиха от пресцентъра на Народното събрание.

Изминаха 30 дни от началото на една от най-зловещите войни, която с изразните средства и по начина на водене минава пределите на човешкото въображение, каза председателят на парламента. Той отбеляза, че от 1949 година, когато Женевската конвенция е в сила, има писани и неписани правила за това, че трябва да се спазва хуманно отношение към цивилното население и има наказания, предвидени за военни престъпления. Днес сме свидетели на нещо, което е отвъд понятието за война - това е терор в неговите най-страшни измерения, защото е повсеместен, насочен основно към цивилното население, отвъд правилата за водене на война, отвъд правилата на хуманизма, отвъд човешкото, подчерта Росен Желязков.

Председателят на парламента отбеляза и начина, по който се водят действията - от една страна, човешки щитове, които предпазват терористите, от друга – отношението на израелската армия, която дава възможност на мирното население да се евакуира. По думите на Росен Желязков нашата задача и задължение е да заставаме на ясната позиция - Израел има правото да води тази война, да я води без търсенето на симетрия, защото при воденето на война симетрия няма, когато се воюва с враг, който не подбира средства и цели, атакува деца, мирни граждани и взима заложници.

Днес народът на държавата Израел има правото да живее и да се развива в своята земя, да отглежда децата си, но и да се защитава, подчерта председателят на Народното събрание. По думите му тази защита е за всички нас, защото това е защитата на цивилизационния избор, защитата на прогреса срещу мракобесието.

В еврейската традиция на 30-тия ден се почита паметта на загиналите. На церемонията беше отправена и молитва за здравето и освобождението на заложниците.

На събитието присъстваха роднини на отвлечени израелски граждани, представителите на институциите, дипломатическия корпус, общественици.

СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание
СНИМКА: Пресцентър на Народното събрание