Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Спига беше открит само ден след убийството.
Виктор Спига беше открит само ден след убийството.

40-годишният Виктор Спига се кри в Монтепрандоне, след като умъртви Алена Щерк и скри трупа ѝ край Радомир

Ревност, породена от страстта към латинотанците, е основният мотив на костариканеца с италиански паспорт Виктор Спига да убие бившата си приятелка Алена Щерк. Това става ясно от обвинителния акт, който Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд в понеделник. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане.

Алена Щерк преподавала танци в школа.
Алена Щерк преподавала танци в школа.

Жената беше намерена мъртва на 29 май 2022 г. край Радомир.

Тялото ѝ бе

скрито под

брезентово

платнище,

затрупано с камъни, тухли, строителни материали и пластмасови елементи от автомобил.

Бившият ѝ приятел Виктор Спига беше задържан същия ден пред хотел в град Монтепрандоне, докъдето успява да стигне, след като бяга през Гърция, а оттам с ферибот до Италия.

47-годишната Алена е IT специалист и бизнесдама, която заради любовта към танците се преквалифицира и в инструктор по кизомба и дори изкарва курсове в Португалия. 40-годишният Виктор е роден в Коста Рика, но от дете живее в Италия. В България е от около 7 години и определя страната ни като свой дом.

Свързвала ги

любовта към

италианските

вина и храна

Запознали се в края на 2019 г. и основали своя фирма, която се занимавала основно с внос на италиански вина, зехтин и кафе. Заживели заедно в апартамента на Виктор, а през ноември 2021 г. наели жилище на ул. “Чукар” в столичния квартал “Бояна”.

Отношенията им обаче не вървели гладко. Виктор редовно вдигал скандали. Най-често заради нейното хоби - латинотанците. Той крещял и я обиждал, за да престане да танцува. Това станало причина и за раздялата им през февруари 2022 г. Алена продължила да живее в апартамента на ул. “Чукар”. Въпреки че се разделили, те не преустановили напълно контакта помежду си вероятно заради общия им бизнес.

Виктор Спига при задържането му в Италия.
Виктор Спига при задържането му в Италия.

На 11 април миналата година Виктор взел нейната кола, като обещал да и я върне след 2-3 дни. Когато това не се случило, Алена

подала жалба

в 7-о РУ

След намесата на прокуратурата и МВР няколко дни по-късно той все пак върнал автомобила. Алена веднага го закарала в автомивка, където основно го почистили. Виктор не влязъл повече в колата до нейното убийство. Това е важна подробност, защото по-късно разследващите открили негово ДНК в автомобила.

На 20 май костариканецът резервирал двупосочен самолетен билет до Италия. Шест дни по-късно - на 26 май вечерта, отишъл до жилището на Алена и зачакал тя да се прибере. По същото време жената била на гости при майка си. Тръгнала си около 22,40 ч и се придвижила до дома с колата си. Пристигнала около полунощ на 27 май 2022 г. и директно се запътила към ниво -1 на сградата, където се намирал гаражът. Виждайки това, Виктор се приближил. Когато тя излязла от колата си, я нападнал. С тъп предмет я ударил много пъти по главата, тялото и крайниците. Оръжието на убийството обаче не е открито.

Алена получила тежка открита черепно-мозъчна рана и много кръвонасядания и охлузвания по главата и тялото. Ударите по главата били осем. Всяка една от травмите била съпроводена с усещане за болка и страдание до момента, в който изпаднала в безсъзнание, пише в обвинителния акт.

От тежката открита рана, кръвоизливите под мозъчните обвивки и контузията на мозъчното вещество настъпила и смъртта, показва съдебномедицинската експертиза.

Веднага след това Виктор взел мобилния телефон на Алена,

Виктор Спига крие лицето си в Съдебната палата в София.
Виктор Спига крие лицето си в Съдебната палата в София.

поставил тялото

ѝ в багажника

на нейната кола и потеглил към Перник.

Когато стигнал до тревиста местност в района на стария път I-6, водещ към помпената станция на град Батановци в посока към Радомир, той спрял, извадил от багажника тялото и го захвърлил от дясната страна на пътя. После го покрил с брезентовото платнище.

Пак се качил в колата на Алена и се върнал в София. Пътьом минал през хипермаркет, откъдето купил храна, калцуни, четка за под и почистващи препарати. Върнал се в кв. “Бояна”, паркирал колата и я почистил. След като я прибрал в гаражната клетка, се качил в апартамента, където измил ръцете си и ползваните от него пособия за почистване. Прибрал ги в найлонова торба, която взел при напускането на кооперацията, и я изхвърлил в контейнер за боклук.

Виктор си тръгнал от апартамента около 5,45 ч на 27 май 2022 г. и се прибрал в своето жилище около 6,26 ч.

Малко след 10 ч наел автомобил и с него стигнал до ГКПП Кулата. Преминал границата около 19 часа. След това продължил към пристанище Игуменица, откъдето с ферибот стигнал до пристанище Бриндизи в Италия.

Още докато бил в България на път за Гърция, той разговарял по телефона със своя интимна приятелка. Споделил ѝ, че го обвиняват за изчезването на Алена. Помолил приятелката си, ако някой я попита, да каже, че е била с него от 26 май до сутринта на 27 май с изключение на времето, в което бил в хипермаркета. Тя се съгласила, а докато разговаряли, му превеждала статии от български сайтове. Така разбрал, че тялото на Алена било намерено. Тогава казал на приятелката си, че трябва да си намери адвокат, поискал от нея да изтрие цялата кореспонденция с него и я помолил да казва, че не го познава, ако я питат.

В Италия той бързо е задържан. Посъветван е от двамата си адвокати - български и италиански, да поиска доброволно да бъде екстрадиран.