Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Огнените бедствия, които днес изпепеляват Земята, не са нещо ново в човешката история. Преди около 10 000 години в Северна Америка предци подпалват гората, причинявайки непоправими поражения на флората и фауната

Хищникът със стряскащо дълги кучешки зъби се прикрива зад нисък храст преди атаката. На няколко метра от него нищо неподозиращият бозайник пие вода от плитко езеро. После всичко се развива мълниеносно. Нападателят атакува от прикритието си, а жертвата търси спасение във водата.

След кратка схватка добре обученият убиец бързо взима своето и се готви да пирува. Но и на него му остават само броени минути живот. Лапите му бързо започват да потъват в лепкавия капан, който се крие под тънкия воден слой. Няколко мятания във всички възможни посоки... Няколко отчаяни писъка и после всичко утихва, а повърхността на смъртоносното езеро пак е гладка като стъкло, сякаш нищо не се е случило.

Минават 10, после 100, 1000 и дори 10 000 години. Горите отстъпват място на пустините, а след това идват и машините на хората. Прокарват се пътища, строят се сгради, внушителни небостъргачи политат към небето. Но езерото, което всъщност е катранена яма, някак успява да оцелее през хилядолетията и да разкаже своята история на учените.

Днес мястото е известно като Ла Бреа и се намира в покрайнините на Лос Анджелис. Именно оттам са извадени останките на главните герои в гореспоменатата сцена с трагичен финал – саблезъб тигър и див кон. Заедно тях палеонтолозите изравят стотици кости на други бозайници, които много отдавна са загубили живота си в коварната яма.

Какви изненадващи открития правят учените само на няколко километра, четете в брой 10/2023 на сп. "Космос".