Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: NOVA NEWS
Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: NOVA NEWS

Това, което имаме в момента като заболеваемост, е най-високото от вълната от ковид този сезон, няма да има по-сериозни ситуации. Това обяви националният държавен здравен инспктор Ангел Кунчев тази сутрин пред Нова тв.

Вълната на ковид протича доста по-леко, коментира той. И допусна, че има немалко хора, които имат лека клиника, но не търсят личния лекар, не са се изследвали и са сред обществото. По този повод заключи, че бройката карантинирани няма риск да повлияе на изборите. А при очевидно слабата активност на хората няма риск и от зарази в изборните секции.

Хората дори с леки симтоми да пазят околните, при излизане да носят маска, призова той. 

Към 5000 са карантинираните, динамична обаче е цифрата, за близките им контактни не е много ясно, изясни д-р Кунчев. Карантината може да отпадне, убеден е здравният инспектор на България. Забавило се заради ваканцията на депутатите, иначе здравното министерство е внесло в началото на миналия месец такова писмо в парламента.

3-4, до 5 пъти повече от официално регистираните са заболелите от ковид на ден у нас, коментира още д-р Кунчев по темата. Но не намира това за обезпокоително - така е с всяко респираторно заболяване, много хора го карат на крак. Няма да стигнем до картината от месеците на пандемията.

Стигхнахме плато, няма нов растеж, вероятно за тази година това ще е вълната на ковид. И чакаме грипа, обяви доцентът.

Лошото при грипа по принцип е, че всяка година задължително идва и усилията там са да пазим хората в по-голям риск - възрастни, с напрегнат имунитет, деца, напомни той.

Има малко закъснение тази година вероятно заради конкуренцията с ковид -  тази инфекция задържа идването на грипа, предположи д-р Кунчев.  Обикновено по това време на годината вече имаме потвърдени единични проби. Той и останалите експерти очакват първите случаи в началото на декември, вълната - през 4-ата - 5-ата седмица от новата година, т.е. в началото на февруари или в края на януари.

Да се оплакваме, е национален спорт, аз никак него харесвам. Подценяваме това, което имаме, смята доц. Ангел Кунчев в конкекста на днешния втори тур на изборите. Категоричен е, че ще гласува, както прави винаги. И не съжалява, че неговият син, също лекар, е останал в България.

Разбира се, че имаме проблеми в здравепазаването, но все повече млади хора остават тук и искат да са полезни с професията си и да станат доби лекари, опитмист е той.