Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров.  Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Григор Димитров. Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Летящ и рисуващ на корта, така че произведенията му бяха предложени за изложба в Лувъра, Григор Димитров се класира на финал на Мастърса в Париж!

Българската звезда на световния тенис победи шестия в света Стефанос Циципас в полуфинала във френската столица. С 2:1 сета - 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), Григор заслужи да играе в битката за трофея!

Димитров не допусна нито един пробив на подаването си в геймовете (извън двата тайбрека). От общо 33 изиграни гейма (без тайбреците) 32 бяха спечелени от подаващия тенисист. Единственият пробив реализира Григор - още от първи опит. След това настана драма, финалът на която бе с неистава българска радост.

Григор спечели първия сет с 6:3 след ранен пробив. Циципас измъкна втория след тайбрек 7:6 (1), като Димитров имаше два "скрити мачбола" преди това. В третия сет успехът в тайбрека беше български - 7:6 (3). А така и мачът!

Димитров спечели първия гейм в мача на свой сервис. Започна срещата с двойна грешка, но от 0:15 не даде точка на Циципас.

А още във втория проби гръцката звезда, за да дръпне с 2:0. С два бекхенд уинъра стигна до 15:30. Подсечен ретур предизвика грешка на Циципас - 15:40. Последва преселен форхенд на Стефанос и ранен пробив в полза на българина.

Григор затвърди пробива при следващото си подаване - без да даде точка на съперника, и поведе комфортно с 3:0.

Циципас взе първия си сервис гейм в мача - 3:1. Пли 40:30 пласира начален удар, на който Григор не успя да реагира.

Димитров продължи убедителното си представяне и поведе с 4:1 гейма. Съперниците продължиха размяната на геймове на свой сервис - 5:2.

Циципас трябваше да се постарае доста, за да остане в първия сет. Григор имаше два сетбола, но след 8 минутна битка Стефанос се пребори за подаването си - 5:3 за Димитров.

Българинът застана на сервис за спечелване на първата част. Григор си подсигури два сетбола и на своето подаване. Този път грабна възможността от първия път, спечели гейма, а с това и първия сет - 6:3.

Циципас откри втория сет с гейм на нула в своя полза. Димитров обаче повтори упражнението - 1:1. Циципас отново нямаше проблеми на свой сервис. Първата почивка във втория сет дойде при преднина за гърка - 2:1.

Григор не отпусна повече от две точки на Циципас в четвъртия гейм на втория сет и изравни - 2:2.

При 30:30 Циципас реализира два аса и отново дръпна с гейм напред.

И следващото подаване на българина през 30 равни. Не с асове, а със спечелени двете следващи хубави разигравания Димитров пак изравни геймовете във втория сет - 3:3.

Сценарият с минаване през 30:30 се потрети. И пак подаващият спечели, Цицапас поведе 4:3. 

Григор поведе 40:15, а после продължи доминацията на сервиращите, изравнявайки 4:4.

След 30 равни в деветия гейм на втория сет Димитров реализира точка и си осигури възможност за пробив и "скрит мачбол". Впоследствие и втори, след като Циципас бе изравнил. Гъркът отново се справи и пак се стигна до "дюс". Циципас за първи път стигна до предимство, но се възползва от него и с още една точка спаси подаването си и поведе с 5:4.

Димитров не тревна при сервирането си. Поведе 30:0, след това 40:15 и отново изравни геймавете - 5:5.

След 40:30 Циципас не допусна нова драма и си осигури минимум тайбрек във втория сет - 6:5.

Григор поведе 40:15 и тново взе подаването си. 6:6.

Тайбрек.

Той се оказа катастрофален за българина, който изостана с 0:6 след три мини пробива. Григор записа само точка и загуби тайбрека с 1:7.

Равенство в сетовете - 6:3, 6:7.

Мачът влезе в решителна трета част. 

Григор спечели откриващия гейм в третия сет - 1:0. Циципас хвана инерцията от тайбрека и изравни - 1:1.

Димитров се вкара в критично положение на свой сервис - 15:40. Стигна до равенство. Циципас взе предимство и стигна до трета точка за пробив, а след нов "дюс" - и четвърта. Григор пак се спаси. А след първото си предимство измъкна и инфарктния гейм -  поведе 2:1.

Циципас взе сравнително лесно подаването си - 2:2.

Димитров върна ритъма си с важен са самочувствието сервис гейм на нула. Поведе с 3:2.

Шестият в света спечели шестия гейм в третия сет и изравни - 3:3.

Нов експресен гейм на нула в полза на Григор - 4:3.

И Циципас нямаше намерение да прекъсва традицията за спечелване на гейма от сервиращия - 4:4.

Още по-малко пък Григор - трети пореден сервис гейм на нула - 5:4.

Циципас сервираше за оставане в мача. Безупречно. Ответен удар на нула и 5:5.

Единственото, което спря, беше серията от геймаве на нула за Григор. Но българинът отново взе подаването си и си гарантира минимум тайбрек в решителния сет - 6:5.

Циципас нямаше грешка - 6:6.

Тайбрек щеше да реши и третия сет, и мача.

Този път Григор поведе с 5:0 след два мини пробива. Циципас взе две точки на свой сервис и намали 2:5. Григор поведе 6:2 и стигна до мачбол на свой сервис. Не успя от първия опит - 6:3. Но на сервиса на Циципас реализира мини пробив за 7:3. Спечели сета със 7:6. И мача с 2:1 сета.

Триумф!

Григор Димитров е на финал!

 

Още достигането си до топ 4 Димитров ще се изстреля до 15-о място в световната ранглиста.

В другия полуфинал в Париж ще спорят световният номер едно Новак Джокович и Андрей Рубльов.