Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че в този си вид сглобката не може да съществува.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че в този си вид сглобката не може да съществува.
  • В сряда свиква актива да решат има ли смисъл - вече се била разпаднала по вина на ПП-ДБ
  • Предлагал на Кирил Петков да излезе за кмет в София, а ГЕРБ да не издига свой
  • ДПС: Това не е детска градина, спрете и двете страни с ултиматумите

5 месеца след като Николай Денков поведе първия в историята ни ротационен кабинет, в който начело на МС напролет трябва да го смени единственият му член от ГЕРБ - Мария Габриел, Бойко Борисов заговори по-рязко от всякога за край. Той ще пита партията развалят ли сглобката на Национален съвет на 8 ноември.

“За мен сглобката в момента не съществува заради безпринципното поведение на ПП-ДБ. Те призовават “Всички срещу ГЕРБ”. Знам къде са им аверите, приятелите, срещат се по вили и кръчми тайно - нека да го правят. Аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях. В сряда ще направя национално съвещание, за да преценим дали имаме нужда повече да бъдем заедно и да носим отговорност с хора, които плашат собствените си министри”, обяви Борисов при обиколка в Ловеч и Плевен вчера.

Ден по-рано той каза, че се пошегувал, насочвайки хората на ГЕРБ в София да подкрепят Ваня Григорова. Сега отново го повтори и припомни, че има решение на конгреса на ГЕРБ да не подкрепят БСП. Затова ако да призова актива да гласува за червен кандидат, “това е против устава и решението на партията - ще се съберат партийците и ще ме свалят”.

Борисов изненадващо разкри, че преди кампанията в София предложил на Кирил Петков да се кандидатира за кмет, а ГЕРБ да не посочва свой кандидат. “Вместо да издигнат кандидат, който предложих, ние да го подкрепим, тази сглобка да стане група, която да управлява 4 г., казаха “не”. Резултатите са тези”, каза Борисов и цитира Иван Костов, който казал, че сега ще гласува “с отвращение”.

Бойко Борисов заговори и че може дори да няма парламент следващата седмица, защото ПП-ДБ “навсякъде мърсуват с всякакви партии”. Всякакви коалиции, само да е срещу нас, допълни той възмутен.

Именно първото заседание на НС след балотажите ще е тестът, даде да се разбере Борисов. Тогава трябва да се внесе проектът за нов бюджет. Пари за “Хемус”, “Струма” и пътя Велико Търново - Русе да са заложени в него, настоя той - това са поели кметовете като ангажимент.

Атакува (не)коалиционните партньори и че гласували купуване на “Страйкър”-и, без да има решение на парламента, което можело да доведе до тежък юридически казус. По същото време вицепремиерът Мария Габриел е цяла седмица в САЩ. “Те си говорят само с ДПС. С мен и моята партия не си говорят”, заяви още лидерът на ГЕРБ по адрес на ПП-ДБ.

Това провокира Делян Пеевски, който призова ДПС да не бъде използвано в чужди предизборни кампании. Съпредседателят на депутатите от движението настоя, че партиите зад правителството нямат право на отстъпление от това да има евро-алантическо управление.

“Призовавам лидерите веднага да престанат с ултиматумите, защото неделя ще мине и трябва да седнат на една маса и да управляват заедно, в името на спокойствието и сигурността на хората. Време е политическите лидери да осъзнаят, че политиката не е детска градина”, настоя Пеевски.

Държавата може да бъде управлявана добре само в съгласие и ДПС допринася и ще продължи да дава приноса си за този процес, заяви още той.

Всъщност въпреки резкия си тон и Борисов призна, че по-страшно е падането на правителството и нови избори. “Повече няма да може да се съберем години наред. Или трябва да се седне и да се направи нещо, което поне за хората носи нещо нормално. В София, в парламента сме заедно, а в страната се избиваме. Ако това се пренесе в парламента, няма да може да се вземе нито едно решение”, обясни той.