Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда сайтът за Васил Левски.
Така изглежда сайтът за Васил Левски.

Дали е роден в 1837 или 1840 г. и кои негови снимки снимки са запазени - агенция "Архиви", Националната библиотека и музеят в Карлово събраха документите си в едно

Цялото документално наследство на Васил Левски вече е в интернет. За първи път то е събрано на едно място и е общодостъпно през специален сайт, създаден по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Инициатор е Държавна агенция “Архиви” (ДАА), а сайтът е създаден с партньорството на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния музей “Васил Левски” в Карлово и Регионалния исторически музей в Ловеч. Сайтът знаково стартира на Деня на народните будители и е част от дигиталната поредица на ДАА “Значими личности”.

“Документалното наследство на Левски се съхранява много разпокъсано, което изключително много затруднява използването му. Специалистите знаят къде да търсят, тези документи са познати. Но масовата публика не може да се ориентира. Затова, когато се създаде Националният юбилеен комитет за 150-ата годишнина от гибелта на Левски, предложихме да има такъв сайт. В него се събират всички документи за Левски и тези, излезли изпод ръката му”, обясни шефът на ДАА доц. Михаил Груев.

Сред публикуваните документи са писма на Апостола, личното му тефтерче и други, разказващи не само неговата история, но и тази на комитетското десетилетие от 60-те - 70-те години на ХIХ век.

Васил Левски
СНИМКА: Държавна агенция "Архиви"
Васил Левски СНИМКА: Държавна агенция "Архиви"
Консултант на проекта е проф. Пламен Митев - един от най-добрите познавачи на документалното наследство на Левски.

Сайтът е насочен преди всичко към ученици и студенти - наследството на Левски да бъде популяризирано сред младите, които вече трудно посягат към хартията.

Предстои да бъдат качени и документите, събрани за Левски през последните няколко години от Османския архив в Истанбул. “Може би това ще наложи и корекция на рождената година на Левски. Годината 1840 се появява в един от документите, извадени от този архив - този, в който Левски се обявява за издирване. Годината 1837-а я знаем само косвено от спомени на роднини, нямаме я разписана документално. И затова вероятно тази корекция ще се наложи. Възможно е, разбира се, Османската администрация също да е сбъркала. Но това е повод за дискусия в научните среди”, обясни доц. Груев.

МИХАИЛ ГРУЕВ
МИХАИЛ ГРУЕВ

На сайта са качени и всички 5 снимки на Левски, които са запазени в архивите през годините. Има и шеста, но тя е под въпрос, защото не се знае 100% дали на нея е точно Левски, допълни той.

Сайтът е част от поредица на ДАА за документални сайтове на значими личности от българската история. Вече има такива за Константин Стоилов и Гоце Делчев. Работи се по сайт и за легендарния кмет на София инж. Иван Иванов.