Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моника Йорданова, председател на комисията в с. Малорад Кадър: Фейсбук
Моника Йорданова, председател на комисията в с. Малорад Кадър: Фейсбук

По случая с дописването на преференции в бюлетините след края на изборния ден в пета секция в село Малорад, във врачанската районна прокуратура вече е образувано досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите, съобщиха от институцията. Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в Бяла Слатина.

Засега е известно, че около 23,00 ч. на 29 октомври 2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници, се казва в съобщението на прокуратурата. Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинската избирателна комисия в Борован и кандидат от съответна политическа партия.

Ще бъдат изискани записи от налични видеокамери в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

„По-добре виновните от секционната комисия да бъдат наказани и изборите в Малорад да бъдат касирани, за да се научат някои хора, че не могат да погазват по най-демонстративен начин закона", коментира по този повод избраният за втори мандат кмет на Малорад Иван Иванов.