Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд"
Политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд"
  • Ваня Григорова е новата звезда в лявото, може да направи партия, твърди политологът от "Тренд" пред "24 часа"
  • И още:
  • Скандалът с машините мобилизира ПП-ДБ на финала
  • Тактическо отиграване на Борисов ще е, ако договори подкрепа за Терзиев срещу рамо за кандидатите на ГЕРБ в други градове

- Г-н Ганев, какво се вижда на терена след първия тур на местните избори - какво се случи, кой спечели и кой загуби?

- Ако гледаме общия изборен резултат, като че ли се вижда вот на доверие за сглобката. И ГЕРБ, и ПП-ДБ могат да бъдат доволни, защото всяка от тях взе своето. Пък и не се видя сериозен ръст на някаква алтернатива на сглобката. ПП-ДБ са лидер в София и имат балотажи в немалко областни градове. Представиха се над очакванията и това до голяма степен се дължи на финалната мобилизация, която протече в последните 48 часа заради скандала с машините. Това им даде добър тласък в най-важната финална част на кампанията.

ГЕРБ също може да са доволни, защото запазват по места много сериозно влияние, удържат традиционни крепости и ще бъдат лидер по брой кметове на общини.

ГЕРБ остава доминантната сила в местната власт

Няма революционна промяна, няма вълна, която да е променила кардинално картата на местната власт в страната.

Друг съществен момент е, че няма “уау” ефект при “Възраждане”. Партията има само един балотаж в областен град - в Габрово, но там преднината на Таня Христова е много голяма. Всъщност електоралната карта на “Възраждане” е много неравномерно разпределена - има големи областни градове като Благоевград и Сливен, където имат едва 4-5%, но и много добро представяне например във Варна - но това се очакваше, защото традиционно в морската ни столица “Възраждане” е много добре представена.

Колкото до БСП, там, където тя показва жизненост, Корнелия Нинова разделя този успех с някой свой опонент в лявото, като президента Радев или вътрешнопартийната опозиция в БСП. Примерно в Шумен БСП е първа, но Христо Христов, който води там, е по-скоро от кръга на президента. Пенчо Милков, който води в Русе, пък не е в лагера на Нинова, а е по-близък до вътрешната опозиция. Същото е и в София - Ваня Григорова прави мощен пробив, но той не може да се припише като заслуга на Корнелия Нинова. Всъщност раждането на нова политическа звезда в лявото

може да се окаже неприятна новина за лидера на БСП в близко бъдеще

Видя се още, че ИТН не е мъртва партия - на доста места има резултат, който показва, че може да запази представителството си в Народното събрание при евентуални нови избори.

- Къде са изненадите в резултата в София?

- Въпреки че силният резултат на Григорова бе по-скоро очакван, той изпъква заради неубедителното представяне на ГЕРБ в София. В сравнение с парламентарните избори те губят близо една трета от резултата си. И ПП-ДБ впрочем падат в София като гласове в сравнение с парламентарните избори от април, което показва, че участието им в сглобката е отнела част от силата им.

Интересно е да се отбележи ниският резултат на “Възраждане”, но това се дължи най-вече на Ваня Григорова, която успява да мобилизира и протестен вот срещу сглобката, да надгради над БСП и да изсмуче част от електората на “Възраждане”.

- На какво се дължи всъщност пробивът на Ваня Григорова и до какво може да доведе?

- Софийските избори са и национални. Преди всичко вотът за Ваня Григорова е форма на наказателен вот срещу сглобката.

На второ място, тя излезе с радикални леви послания, а това привлича внимание и в общество като нашето “хваща дикиш”. Григорова е нова, а това винаги носи позитив.

И Васил Терзиев, и Антон Хекимян не успяха да излязат от традиционните си ядра,

а и дори не успяха да ги мобилизират напълно. Част от хората, които не са твърди партийни привърженици, се огледаха и се спряха на Ваня Григорова.

Независимо как ще се представи на втория тур, тя постигна своята политическа цел. Тя не тръгна в този мач с идеята, че ще стане кмет. Тръгна, за да натрупа разпознаваемост и за да се чуят нейните позиции и послания, да събере политически капитал за следващи политически действия. Какви ще са те, е трудно да предвидим, но вляво може да започне да се събира нещо около нея, алтернативно на БСП. Григорова може да увлече част от вътрешнопартийната опозиция в БСП и левите лица, които гравитират около президента Радев. И това може да стане сравнително скоро, защото след балотажа влизаме в кампания за нови избори - европейските, които ще се проведат през юни. Ако тръгне да прави нов политически субект, до 1-2 месеца трябва да има заявки в тази посока от страна на Григорова, независимо от това как ще завърши балотажът.

- А как може да се развият нещата там?

- Васил Терзиев влиза като фаворит със сериозна преднина пред Григорова и е с по-големи шансове. Но има няколко ключови неизвестни. Доколко ГЕРБ ще излязат и как ще гласуват. Тук не е без значение позицията, която ще има Борисов между двата тура за София. Смятам, че няма да е категорична и тактическото отиграване ще бъде Борисов да се опита да изтъргува евентуална подкрепа за Терзиев срещу подкрепа на ПП-ДБ за областните градове, където ГЕРБ няма балотаж с тях.

- От неделя вечерта се чуват две противоположни версии за бъдещето на сглобката - че ще се разклати или че резултатите от изборите я укрепват. Какво мислите?

- По-вероятно бе сглобката да се разклати, ако някоя от партиите - например ПП-ДБ, бе претърпяла катастрофа на изборите. Това не се случи. Затова

не мисля, че сглобката ще промени съществено вътрешния си баланс

в рамките на следващите 3 месеца. При ротацията вече в зависимост от политическия процес до февруари ще се види какви промени ще настъпят. Но резултатите не предполагат преди ротацията да има сериозни проблеми. Смяна на министри може да има, но не и смяна на модела на управление.