Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Снимка: Константина Костова
Румен Радев Снимка: Константина Костова

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас около 14,00 часа днес в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в столичния район „Слатина”.

"Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица. Всички българи го искаме.  Прочетох доклада на ДАНС, но най-важното днес е да се гласува масово", заяви президентът пред журналисти.  По думите му трябва да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на неговия глас.

"Ние имаме нужда от спешно възстановяване от доверието в изборния процес. Затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да направят своето разследване и да оповестят кои са зад този акт", каза президентът. 

"Аз уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали е правилно и законосъобразно, ще реши съдът", допълни още той. Той припомни, че миналата година наложи вето на последната промяна на изборния кодекс, която обезсмисли машинното гласуване, защото превърна машините в печатащо устройство. "Тогава се намери стабилно мнозинство, което да отхвърли моето вето", каза президентът. Според него трябва да има промяна, най-вече да се възстанови доверието в изборния процес. 

"България е правова държава, в която законът стои над всички ни. И този закон ясно описва правомощията на всеки орган и институция в изборния процес и всеки орган трябва ясно да изпълнява отговорно и своите правомощия", допълни Радев.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Президентът Румен Радев гласува

Президентът Румен Радев гласува

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Неделя, 29 октомври 2023 г.