Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦИК се събра за редовно заседание, но отказа да включи в дневния си ред точка за отмяна на решението за премахване на машинния вот СНИМКА: Стопкадър ЦИК
ЦИК се събра за редовно заседание, но отказа да включи в дневния си ред точка за отмяна на решението за премахване на машинния вот СНИМКА: Стопкадър ЦИК

Комисията ще се обърне към министъра и главния секретар на МВР

Членове на ЦИК получават заплахи за живота си по телефоните, стана ясно от заседанието на комисията, което тече в момента. Те поискаха МВР да разследва случая, но междувременно се скараха и започнаха да се сравняват със "селски пъдари" и да определят изказванията си като "просташки". Трети пък избраха да четат стихотворения.

"Заплахи относно физическо оцеляване, кой дърпа конците, на кого служат - всеки от колегите е получил различен по брой и вид съобщения, включително и със заплахи за тяхната цялост. Моля ЦИК да предприеме необходимите действия за информира компетентните органи за случващото се с членовете незабавно", каза Георги Баханов и заключи, че някой иска Комисията да работи под заплаха и натиск. Той предложи да се изпратят до МВР номерата, от които са получени заплахите. Те са дошли през обаждания, СМС-и и вайбър.

След него се включи Севинч Солакова, която обясни, че винаги гласува убедено и че е получила въпроси "колко струва". Те ѝ напомнили за стихотворение на Константин Павлов, което тя реши да изчете на колегите си:

"Аз

безкрайно уважавам себе си

и държа да ми се вярва без знамения.

Всичките засегнати от мен

полуискрено,

полунарочно

питат

колко струвам.

Колко струвам?

Сигурно ще сбъркате.

Стойността си

сам ще изчисля

марксически:

Тя е равна

точно на труда

изразходван

в себепроизводството ми на човек", завърши тя пред Комисията, като настоя обажданията да престанат, тъй като решението на ЦИК за отмяна на машинния вот вече е обжалвано пред ВАС.

Ерхан Чаушев потвърди, че също е бил заплашван. Номерата са били и от страната, и от чужбина. Заговори и за фейсбук групи за натиск. "Романтизмът отдавна мина. Ако ще връщаме мутренските времена, е друга работа", каза той. 

Изказването му обаче предизвика Цветозар Томов да се обърне към председателката на ЦИК: "Моля ви да поддържате реда в залата и да не позволявате никой член на комисията да крещи като селски пъдар".

"Сензорните възприятия на отделните членове едва ли са особено мерило, за да се дават просташки определения за този, който не може да излезе от собствените си сензорни възприятия", отговори му Чаушев, а Томов му върна, че го е приел като комплимент.

ЦИК ще изпрати писмо до министъра на МВР и главния секретар на МВР, като в него ще се посочат номерата, от които са дошли заплахите. Решението бе взето с 12 гласа "за". 

Цветозар Томов подкрепи предложението, но обясни, че той не е получил заплахи и не пожела името му да стои в писмото.

По-рано днес телефонните номера на членовете на комисията плъзнаха из интернет, а потребители призоваваха да бъдат питани защо са отменили машинното гласуване.