Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на ЦИК Росица Матева
Говорителят на ЦИК Росица Матева
  • Михаил Стойнов не е снимал хеш кода, извършени са други действия

Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание да вземем решение на местния вот гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на Би Ти Ви.

По думите на Матева от доклада става известно, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила , е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините.

„Не е сниман този хеш код, извършени са други действия“, заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева във връзка с появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

„В МЕУ, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хеш кодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините“, уточни Матева.

„ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински избирателни комисия и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на ЦИК. Не би трябвало да има как да се гласува с машини, защото ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са го напуснали и каква е причината да тръгнат по страната, трябва да отговори вътрешният министър“, посочи Матева.

От думите на председателя на ЦИК Камелия Нейкова по БНТ стана ясно, че след заседанието на комисията вчера са получили писмо от "Сиела норма", че машините тръгват към комисиите. Това обаче по нейни думи се е случило без разрешението на Комисията.

В друго интервю по Нова тв от тази сутрин Матева поясни, че веднага е разпратено писмо от ЦИК те да бъдат върнати в склада.

Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, която ни накара да приемем това решение, каза Матева и допълни в отговор на въпрос, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение. 

ЦИК не е дала разрешение  машините за гласуване да напуснат склада, кой е дал разрешение - на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи, посочи Матева. 

Матева подчерта, че до решението за отмяната на машинното гласуване се е стигнало, след като до ЦИК е достигнал доклад на ДАНС. „Министърът на електронното управление заяви, че зам.-министърът е потвърдил пред него информация, която се съдържаше в доклада на ДАНС. От МЕУ получихме писмо, че машините не са удостоверени, а това е условие да има машинно гласуване“, посочи тя.

Тя коментира и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева обяви решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

"Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни книжа, които не са изменени или отменени“, каза председателката на ОИК-София Полина Витанова

„ОИК-София не е вземала решение, че ще се осъществява машинно гласуване, тъй като комисията не предава на СИК машини за гласуване. Те се предават от фирмата, която ги поддържа „Сиела Норма“. В София ще има машинно гласуване, ако фирмата предаде на СИК машините за гласуване“, каза Витанова.

Матева коментира, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласуване.

„София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да преосмисли решението през днешния ден“, категорична бе Матева.

Скандал с машините за вота избухна на прага на предстоящите местни избори в неделя. Председателят Росен Желязков свика спешен председателски съвет точно преди да започне извънредното заседание на депутатите. Поканени бяха шефовете на абсолютно всички парламентарни групи, а темата беше неизвестна до момента, в който лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа в своя фейсбук профил:

"Току-що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП-ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване."

Информацията дошла от доклад на ДАНС, представен на председателския съвет в парламента днес. Според него на 25-и октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и сваля информацията на флашка, уточни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Около 17:00 ч. стана ясно, че кодът за машините за гласуване, който предизвика политически скандал днес, е:

77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C.

Този хешкод е генериран на 23 октомври публично и оттогава е публикуван и на страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) в интернет.

След няколкочасово заседание Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване за местните избори, както на първия, така и на втория тур. Решението бе взето с 12 гласа "за", против бяха само двама представители на ДБ. Решението бе наречено от Цветозар Томов срамно. "ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема", гневен бе той.

Скандалът с машините за вота - прочете цялата хронология дотук.