Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият министър Асен Василев
СНИМКА: Георги Кюрпанов
Финансовият министър Асен Василев СНИМКА: Георги Кюрпанов

Преценка на ЦИК е дали изборите да се състоят така. Но аз лично не виждам причина нещо да се променя. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред Би Ти Ви.

Не съм следил от близо ситуацията, но това, което видях и от медиите е, че някой е снимал с телефон как работи машината, което не виждам как може да повлияе. Машината е един принтер и вие виждате какво пише на бележката, коментира Василев.

МВР бяха много активни на тези избори. ПП подадохме много сигнали за купуване на гласове, МВР са разследвали. Даже чух, че вътрешният министър Калин Стоянов е казал, че са разследвали доста повече сигнали, отколкото в предишни години, продължи той.

За първи път ГРАО публикуваха съмнителни регистрации - по 200, 300 човека на един адрес. Сега си има процедура - тези хора да се дерегистрират, ако не живеят наистина на един адрес, подчерта министърът.

Таксата за газа има характер на немитнически сбор, акциз е. Това не е ново за нашата енергийна система. Наложихме я върху вноса и транзита на руски газ и тя има много позитивно влияние за нашия бюджет. Руски газ се доставя и до Гърция, видяхте ли тази реакция оттам? А от Турция? Виждаме такава от Сърбия и Унгария, въпреки че цената за техните граждани не се променя. Цената се фиксира на границите им. Ние вземаме такса от Газпром, подчерта Василев.

За момента няма никаква реакция от руска страна. На 31-и октомври ще се начисли всичко и то трябва да бъде внесено до 14 ноември. На този етап няколко вносители, не Газпром, са казали, че те ще си внасят таксата, каза още министърът.