Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. МАРТИН БАНОВ
ПРОФ. МАРТИН БАНОВ

Съдът ги освободи с парични гаранции, защитата и прокуратурата в спор дали са длъжностни лица

Служител на института по почвознание към Селскостопанската академия е сигнализирал за схемата с прекатегоризацията на земеделски земи, за да може на тях да се строят фотоволтаични паркове. Това стана ясно в четвъртък, когато прокуратурата изнесе още данни от разследването срещу професорите Мартин Банов и Венета Кръстева, обвинени за престъпен сговор за длъжностни престъпления. Софийският градски съд ги освободи с парични гаранции - 30 хил. лв. за Банов и 40 хил. лв. за Кръстева, като посочи, че има достатъчно данни да са съпричастни към престъпленията.

Засега те не са обвинени за подкупи, но разследването продължава в тази посока, каза ръководителят на градската прокуратура Илияна Кирилова. Схемата описа заместникът ѝ Христо Кръстев. Собственици на земи, които искат да изграждат соларни паркове, подават заявление в Министерството на земеделието за прекатегоризацията на нивите. Оттам то се праща на института по почвознание към Селскостопанската академия, където зам.-директор е проф. Венета Кръстева. Нейният подпис стоял под становищата за занижаване на категорията на земеделските ниви. Според прокуратурата

служители на института са влизали в контакт със собствениците на земи чрез посредници

и са искали между 3 и 5 хил. лв. за становище, че нивите са седма категория. Един от разпитаните свидетели по разследването е началникът на лабораторията в института Владимир Илинкин. Друга разпитана е шефката на областната служба по земеделие в Хасково Валентина Делчева, както и собственици на терени. В съдебната зала беше цитирана само една свидетелка, която говори за 15 случая на предаване на подкупи, каквито обвинения учените все още нямат. А защитата им определи обвиненията досега като “правна нула”. 

Проф. Венета Кръстева
Проф. Венета Кръстева

“Прокуратурата и полицията тиражират лъжи. Това обвинение е обективно невъзможно от гледна точка на правото. Банов и Кръстева нямат власт, за да вършат длъжностни престъпления, и ВКС го обяснява това от 80-те години в тълкувателни решения”, каза пред съда адвокат Васил Василев, който защитава Мартин Банов. Според него

целта е клиентът му да бъде отстранен от поста предсрочно

и направи прогноза, че рано или късно ще бъде оправдан, а обезщетенията след това ще платят всички данъкоплатци.

“Двамата имат качество на длъжностни лица. Стопанската академия е под шапката на Министерството на земеделието”, контрира прокурор Христо Кръстев малко след като съдът определи парични гаранции за Банов и Кръстева.

Разследващите започват проверка на качествата на земеделските земи, чиято категория е била сменена. Освен това работят по показанията на свидетели, според които Кръстева е получавала парите от посредниците, както и данни, че ги е делила с председателя на академията Банов. Засега обаче това са недоказани твърдения.

По случая е работила още Специализираната прокуратура през 2019 г., когато Банов е избран за председател. През август от КПКОНПИ са докладвали на Софийската градска прокуратура своето разследване, започнало през юни 2022 г. Използвани са специални разузнавателни средства. Според прокуратурата те подкрепят тезата на обвинението, според защитата в тях няма никакви улики за престъпления.

“Не съм участвал в престъпления. Моята служебна ангажираност е свързана с пътувания. Консултирал съм хора, които искат да променят предназначението на земи. Ако не мога да ги консултирам, ги насочвам към института “Пушкаров”, каза пред съда проф. Мартин Банов,

“Не съм участвала в престъпления, не съм подменяла проби на почви. Това няма как да се случи. Ходила съм на проверки, но там присъстват много хора, а и земите са си там и могат винаги да се проверят”, заяви и зам.-директорът на института проф. Венета Кръстева.