Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Венцислав Вълев с професор Дейвид Андрюс, който преди около 40 г. формулира теоретично физичния ефект, доказан от българина. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Проф. Венцислав Вълев с професор Дейвид Андрюс, който преди около 40 г. формулира теоретично физичния ефект, доказан от българина. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Работата на проф. Венцислав Вълев може да доведе до по-съвършени лекарства

Българският физик Венцислав Вълев получи престижна награда в Англия за научно откритие, което би могло да допринесе за напредък в редица области, включително в борбата срещу антибиотичната резистентност. Ръководен от професора научен екип в Университета в Бат е успял за първи път да демонстрира физичен ефект, който е бил формулиран теоретично преди около 40 г., но чието действие не е можело да се покаже на практика.

“Става въпрос как малки наночастици, направени от злато или от сребро, взаимодействат с лазерна светлина. Когато направим мънички пружинки от сребро или злато и ги облъчим с червена светлина, те разпръскват също така червена светлина. Но ако ги облъчим с много силен лазер, то тогава те могат да разпръснат и други цветове, включително виолетова светлина. И ако мерим колко виолетова светлина те излъчват, можем да открием начина, по който тези спирали или пружинки се завъртат”, обяснява Вълев.

Принципът на това откритие е написан преди повече от 40 г. от професор Дейвид Андрюс от Университета на Източна Англия. Затова и двамата учени са удостоени с медал от Института по физика “Томас Йънг”. Съобщавайки за награждаването им, британското посолство в София подчерта, че това е един прекрасен пример за постиженията на Великобритания и България, когато работят заедно. А според мнозина, проф. Вълев е на крачка от Нобелова награда.

“Уникалното в нашето откритие е не само голямото разстояние между първата теория и експериментално доказателство, което сравнително рядко се среща, но и че след като това се случи, теоретикът и експерименталистът се свързаха и сега работим заедно с Дейвид Андрюс и правим нови открития”, казва българският учен. Той признава, че е все още трудно да се каже какви конкретни приложения ще намери техният научен пробив, но се надяват да помогне за справяне с редица предизвикателства, пред които човечеството се изправя, като например това, че микроорганизмите стават устойчиви на антибиотици.

“Трябват ни нови медицински решения

Да се открият нови молекули, които са фармацевтични, отнема много пари и време. И самите молекули намаляват като възможности. Съществува обаче възможност наночастици, направени от злато, сребро и други материали, да доведат до вид терапевтични приложения. Затова да се развие такъв вид медицина, е необходимо тези наночастици да бъдат характеризирани и това трябва да става бързо и в голямо количество. Нашата технология, която е базирана на откритието, е изключително чувствителна. Тя може да характеризира една-единствена наночастица. Искрено се надявам това откритие да допринесе за развитието на нови фармацевтични средства”, посочва проф. Вълев.

Той е учил и преподавал в редица европейски държави, преди да реши да се установи в университета на живописния старинен английски град Бат и да стане член на Британското кралско научно дружество. Роден е в Силистра през 1976 г. Още от малък се увлича по научната фантастика, което до голяма степен повлиява върху избора му да се занимава с изследване на взаимодействието на мощни лазери с наноструктурални материали. “Много се впечатлявах от филми като “Седморката на Блейк”, “Стар Трек” и “Междузвездни войни”. В момента

работата ми е с мощни лазери,

които неслучайно са във видимата светлина. Съществуват инфрачервени, ултравиолетови лазери, но тези, които аз ползвам, се виждат до голяма степен за да мога да им се радвам. Това е част от моята работа сега – силни лазери, роботи. Говорим си за телепортация. Чувството до голяма степен е като в научнофантастична литература”, признава физикът.

По семейни причини на 15-годишна възраст той отива да живее във Франция, но смята, че е получил въодушевлението да се занимава с наука до голяма степен от добрите си учители по физика, химия, биология, математика и френски език в Силистра. Завършва бакалавърска степен във Франция, магистърска във Великобритания и защитава докторат в Нидерландия. Занимава се с научна работа в Белгия и преподава в Рим, преди отново да се върне на Острова, да мине през строгата школовка на Кеймбридж и да се насочи към Бат.

“Британското кралско общество ми даде средства, с които да развия моя независима наука. До голяма степен проектът, който аз написах преди 10 г., се изпълни и вследствие на тази работа са наградите, които в момента получаваме с Дейвид Андрюс. Самият Бат е очарователен град, но най-вече тук има много добър университет, който е изключително силен в областта на фотониката – това е науката за светлината, с която аз се занимавам. Тук имам колеги, които ми служат като пример, добра обстановка, висококачествени лаборатории и всичко това допринася нашата наука да се развива”, обяснява проф. Вълев.

Той има и други награди за изследователската си дейност, сред които приз за обществена ангажираност с научната си работа, връчен му от по-малкия брат на британския крал Чарлз III - принц Едуард. Канен е

да преподава на различни места по света, включително в САЩ и Китай,

и казва, че с удоволствие пътува, защото лекциите постоянно пораждат въпроси, които водят до ново развитие в науката.