Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Продължаваме промяната" даде знак, че не подкрепя Бойко Борисов за необходимостта от смяна на министри при ротацията на Николай Денков и Мария Габриел начело на правителството. Финансовият министър Асен Василев обяви днес в предаването "Неделя 150" на БНР, че изпълнението на договорката за ротация на Денков и Габриел е напълно достатъчно. Ако има нужда от смени, това ще е политически разговор вътре в ПП/ДБ и няма как да бъде еднолично решение на ГЕРБ. В началото на месеца Борисов заяви, че не е доволен от цели сектори. След него Христо Иванов коментира, че е рано да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри. Иванов напомни тогава, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат достатъчно гласове, за да наложат свой състав на правителството.

Ако има бюджетни организации, които са изостанали от инфлацията, ще могат да наваксат. Но 15% увеличение не може да се случи. Това коментира днес в предаването "Неделя 150" финансовият министър Асен Василев. Искането за 15% е на КНСБ. Василев съобщи, че обещаният анализ на възнагражденията по държавните институции е готов и е показал сериозни аномалии. Той обаче не влезе в подробности със заявката да публикува документа. Известно е, че през годините някои министерства се откъснаха доста напред по заплати пред други.

Василев потвърди, че бюджетът ще чака изборите заради ваканцията на депутатите. Първо трябва да станат ясни промените в данъчните закони, за да може да се обсъжда бюджет 2024 г. На въпрос на водещия ще има ли коледни добавки за пенсионерите, Асен Василев каза, че предпочита увеличението на пенсиите пред еднократните суми. Той изтъкна, че през последните две години не са давани коледни добавки. Служебният кабинет на Гълъб Донев нямаше да дава и великденски добавки, но впоследствие размисли и ги изплати.

Финансовият министър Асен Василев смята, че първоначалната договорка за ротация в правителството е достатъчна и не прегърна идеята за смяна на министри, изказана от Бойко Борисов.