Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО
Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО

САЩ могат да подкрепят Украйна и Израел едновременно, казва в интервю за "24 часа" посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит

- Посланик Смит, пристигате в България в момент, в който се водят две войни - в Украйна и в Близкия изток. Тези два конфликта по някакъв начин свързани ли са с вашата визита у нас?

- Беше страхотно да се върна в София като посланик на НАТО. Опитах се да посетя много от съюзниците на НАТО и не бях идвала в София от много години. Дойдох, за да предам няколко послания. Първото - искахме да благодарим на България за всичко, което прави в алианса, за всичко, което е направила за Украйна, за многото важни приноси - независимо дали става дума за приемането на бежанци, или за помощта, която е успяла да предостави.

Но другото послание, за което исках да се уверя, че е достигнало до всички ясно и отчетливо - знам, че някои страни имат въпроси относно това дали САЩ могат да подкрепят Украйна и Израел едновременно, - и отговорът, който идва от САЩ, е категорично “да”. Имаме възможност да направим и двете. Можем да помогнем на Украйна, да отблъснем руската агресия, можем да подкрепим нашите приятели в Израел, които се борят с терористите от “Хамас”. Ние сме голяма държава с голям капацитет, но можем и да продължим да обединяваме държави, заинтересовани да подкрепят тези две нации. Снощи (в четвъртък вечерта - б.а.) чухте думите на президента. Мисля, че той много ясно изрази позицията си - ние също - длъжни сме да защитим тези две демокрации, които са подложени на атака от външни сили. И всички ние - независимо дали става дума за САЩ, или България, можем да се обединим и да помогнем на тези страни в момент на нужда.

- С кого от българското правителство разговаряхте и какви теми обсъдихте?

- Имах щастието да се запозная с много хора в София. Успях да разговарям с премиера Николай Денков и президента Румен Радев, имах възможност да се срещна и с министъра на външните работи Мария Габриел и министъра на отбраната Тодор Тагарев. Успях да разговарям и със студенти за това какво мислят за световните събития и за НАТО, което е много интересно.

А по-рано участвах и в събитие на Софийския форум за сигурност. По време на това посещение успях да получа различни гледни точки за случващото се тук, за приоритетите на България и за това как тя иска да продължи да дава своя принос за НАТО.

 -  В новата Национална отбранителна стратегия на България е записано, че Русия е най-голямата заплаха за националната сигурност на страната. От вашите наблюдения съгласни ли сте, че Москва предизвиква най-голяма опасност не само за България, но и за Европа като цяло? 

- Можете да видите Стратегията за национална сигурност на САЩ, в която Русия е посочена като най-сериозната заплаха, пред която сме изправени, въпреки че знам, че в нея Китай също е посочен като заплаха, чиито темпове трябва да имаме предвид. Но можете да разгледате и новата стратегическа концепция. Въведохме я миналата година и в рамките на НАТО. И там за съюзниците от НАТО има две основни заплахи: първата е Русия, а втората - тероризмът. Но ние посочваме и Китай като системно предизвикателство.

И независимо дали разглеждате стратегиите за национална сигурност на други държави, или стратегическата концепция на НАТО, ще откриете, че ние - САЩ и съюзниците от НАТО, сме съгласни с вас и с България.

- През 2022 г. САЩ предложиха на България парична помощ за покупка на оръжия, ако дадем старите си на Украйна, но служебното правителство не предприе действия по това предложение. Валидно ли е то все още и може ли предоставянето на ракети С-300 да бъде компенсирано финансово?

- Дълбоко оценяваме помощта в сферата на сигурността, която вашата страна оказва на Украйна, и искаме да помогнем на България при изготвянето на този план за модернизация на нейните сили. Ще има различни компоненти за това - F-16 са в списъка, вярвам, че бойните машини “Страйкър” са нещо, което България също разглежда. Имаше някои забавяния със сигурност заради COVID, имахме проблеми с веригата за доставки. Мисля обаче, че ангажиментът както от страна на САЩ, така и от страна на НАТО, е ясен. Ще разгледаме какво можем да направим като държава, за да продължим да подкрепяме България в процеса на модернизиране на отбранителните ѝ способности, но НАТО търси и начини да помогне страната ви с някои от необходимите елементи на инфраструктурата. Например за F-16 ще е необходима допълнителна инфраструктура, когато пристигнат. И САЩ, и НАТО ще могат да помогнат.

 - Обсъждано ли е разполагането на ПВО батареи на САЩ или други съюзници на територията на България?

- България е домакин на многонационален батальон - това е новост. Имахме четири такива батальона, които НАТО създаде в трите балтийски държави и Полша, след като Русия влезе в Крим през 2014 г. Миналата година създадохме още четири - радваме се, че виждаме един от тях тук. Те имат за цел да защитават българите от всякакви външни заплахи. Оценяваме лидерството на Италия - това е страната, която има най-голям брой военнослужещи в бойната група. По отношение на конкретните изисквания към бойната група върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа е вероятно най-добрият човек, с когото може да се разговаря по отношение на всякакви нужди от противовъздушна отбрана, но това е постоянен разговор между съюзниците от НАТО, върховния главнокомандващ на силите на алианса в Европа и страната, която е домакин на бойната група. Едно от нещата, върху които се фокусираме, е да се уверим, че всяка от приемащите страни разполага с необходимата инфраструктура за разширяване или увеличаване на батальона до ниво бригада в случай на потенциална криза. Разговаряхме със съюзниците от НАТО, които участват в бойната група, те са готови да провеждат учения и според мен са провеждали учения за разширяване на батальона до ниво бригада. Но дали ще са необходими допълнителни сили и средства - отново оставям това в ръцете на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

- Разглеждате ли като перспективна идеята за създаване на общ военноморски флот на България, Румъния и Турция, така че да се заобиколят разпоредбите на Монтрьо и НАТО да разполага с достатъчно силен флот срещу руснаците в Черно море?

- Харесва ни идеята за обединяване на усилията на трите съюзника от НАТО - Румъния, България и Турция, да работят по инициативата за обезвреждане на мини. Очевидно това е огромен проблем и степента, в която тези страни са готови да се обединят и да се справят с него, поне отчасти, е нещо, което подкрепяме всички в НАТО. Трябва да видим как инициативата ще се разрасне и развие. Възможно е това да е нещо, с което други държави да могат да помогнат надолу по веригата. Вероятно е твърде рано да се каже с конкретика дали и как ще се развие, но в Алианса видяхме огромен ентусиазъм по отношение на лидерството, което тези страни проявяват по важния въпрос за обезвреждането на мини.

- Може ли да се надяваме скоро на мир както в Близкия изток, така и в Украйна?

- Надявам се и в двата случая да е така. Това със сигурност е намерението на САЩ, ние работим много усилено, за да гарантираме, че можем да го намерим и установим, или че украинците работят с руснаците за някакви бъдещи преговори, за да се придвижат към мир. Това е крайната цел. Разбира се, човекът, който би могъл да донесе мир още днес, е президентът Путин. Той започна войната, той може да я прекрати днес, ако пожелае, но междувременно ние ще продължим да оказваме на украинците помощта, от която се нуждаят, за да победят на бойното поле. Ще работим с украинците и по техния мирен план - те имат мирен план от 10 точки, който ние твърдо подкрепяме, и ще подкрепим други държави, които искат да излязат напред и да действат като посредници между руснаците и украинците. Подкрепихме например усилията на Саудитска Арабия да действа като посредник и ще подкрепим всяко усилие, което виждаме, че придвижва тези две държави към мир, ако то е легитимно и истински ангажира и двете страни.

- Смятате ли, че България може да помогне по някакъв начин още на Украйна?

- Разбира се, надяваме се, че българите ще продължат да приемат бежанци, десетки хиляди от тях са тук и ние оценяваме тази щедрост. Бихме искали страната ви да продължи да предоставя хуманитарна и икономическа помощ, България може да разгледа и допълнителни форми на помощ в областта на сигурността.