Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Орлин Владимиров
Орлин Владимиров

Бащата също ще лежи в килия до края на дните си - имал основна вина за престъплението, извършено от сина му

Орлин Владимиров, който уби съпругата си Евгения преди 2 г., ще лежи в затвора с доживотна присъда. Това реши Софийският градски съд в петък. Същата присъда ще изтърпи и баща му Пламен Владимиров, който го е съветвал как да я ликвидира, а след това му е помогнал да скрие трупа. Според съдебния състав бащата, който е бивш служител на ДАНС има огромна вина като родител за престъплението, извършено от сина му. Досега той беше на свобода с парична гаранция, но го задържаха под стража още в съдебната зала. Орлин Владимиров е в затвора.

Двамата трябва да платят общо 2 млн. и 300 хил. лв. обезщетение на близките на жертвата.

Никога не съм искал това да се случи, обяви в правото си на последна дума пред Софийския градски съд Орлин Владимиров, подсъдим за убийството на 33-годишната си съпруга Евгения Владимирова.

Две години след нейната смърт делото стигна до своя финал на първа инстанция. Повече от 6 часа в петък продължиха пледоариите на държавното обвинение, близките на Евгения и адвокатите. В съдебната зала бяха и десетки приятели на убитата жена, които носеха портрета ѝ. 

Близките на жертвата
Близките на жертвата

Преди да бъде задържан през ноември 2021 г., Орлин е мениджър в айти компания. В компютърната сфера работи и Евгения. Тя е убита на 13 октомври 2021 г. около 14,30 часа в семейното им жилище в кв. “Лагера” в София. Причината за смъртта е задушаване. Душена е с ръце, но ѝ със стреч фолио, омотано около главата ѝ. Тялото ѝ обаче е открито месец по-късно в хвостохранилище край Перник, напъхано в куфар. През това време Орлин твърди, че жена му е изчезнала, след като излязла от дома им, за да отиде на фитнес. Според обвинението до Перник тялото е откарано от бащата на Орлин - Пламен Владимиров, бивш служител в ДАНС. Затова той е обвинен в помагачество.

Основният мотив

за убийството е

ревност,

тревога, че след евентуален развод Орлин няма да получи родителските права върху невръстния им син, но и страх да не загуби апартамент, за който двамата с Евгения били внесли 90 хил. лв. година по-рано.

Според прокурор Иван Кучиев бащата и синът конспиративно подготвяли престъплението. Общували само през “Телеграм”, където чатовете автоматично се изтриват.

Когато

оглеждали къде

да изхвърлят

трупа, оставили

мобилните си

телефони

у дома, за да не бъде установен маршрутът. 

Евгения Владимирова
Евгения Владимирова

Орлин, който шпионирал Евгения, разбрал, че на 12 октомври 2021 г. тя се е срещнала с друг мъж в хотел в София, обяви прокурорът. На следващата сутрин в 8,10 ч отишъл при баща си в Перник, а в 10,30 ч се прибрал в София. Според обвинението двамата обсъдили убийството. Около 14,30 ч съседи чули шум от падане на вещи в апартамента, а 45 минути по-късно Пламен пристигнал в София. Между 17,40-17,55 ч Орлин излязъл с колело от дома си и отишъл до фитнес в кв. “Стрелбище”, където изхвърлил телефона на Евгения. Това не бил фитнесът, който тя посещавала. Въпреки че следобеда бил дежурен в международната айти компания, в която работел, той не само че не влязъл в компютъра си, но даже не си взел и телефона. Апаратът на Евгения бил открит по-късно от мъж, който “решил да го подари на момчето си”. Той го занесъл на сервиз, за да му изтрият данните. Заради това разследващите не могли да установят комуникациите на Евгения.

Според адвокат Иво Найденов, който е повереник на нейното семейство, проблемът бил делбата на имуществото. “Орлин търсил начин да приключи отношенията си с Евгения по най-жестокия начин и намерил подкрепа в баща си. Тези хора не са полезни за обществото, а още по-малко за детето на Орлин и Евгения. Как той ще обясни на сина си, че е убил майка му”, попита адвокат Найденов.

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Орлин и присъда за бащата в границите за престъплението убийство. Те са 15-20 години затвор.

За най-тежкото наказание -

доживотен

затвор без право

на замяна

и за двамата, настояха родителите на Евгения - Андрей и Капка Чорбанови, и братът Николай. В момента неговото семейство се грижи за 8-годишния син на Евгения и Орлин - Мартин.

Пледоариите на близките бяха изключително емоционални и разстроиха повечето от присъстващите в залата. 

Родителите на Евгения - Капка и Андрей Чорбанови
Родителите на Евгения - Капка и Андрей Чорбанови

Бащата на Евгения описа зет си като човек с две лица. Когато влязъл в семейството им, го приели като един от тях, но успоредно с доброто лице, с което им се представял, замислял убийството на Евгения.

“Истинското му лице открихме твърде късно и последствията са трагични за детето, което остана сирак. Нанесе непоправими рани и на другите деца в семейство ни. Съсипа живота ни, отне нашата принцеса, отне душата на нашия дом”, каза Андрей Чорбанов. Според него, ако Орлин получи различна присъда от доживотната и излезе на свобода след години, той ще бъде опасен за всички. “Убиецът няма да се промени”, заключи той.

Майката на Евгения пък попита свата си Пламен защо на едно от заседанията е дошъл с пуловер, подарен му от Евгения за Нова година. “Кой си ти, изчадие? Кой ти дава право да отнемаш живот”, обърна се тя към него.

Според нея убийството било за пари. Орлин се страхувал, че ако се разделят, Евгения “може да вземе нещо от имането му”. “Скритото му лице е на звяр, който убива, без да му мигне окото”, каза, плачейки, майката. Братът на Евгения наричаше в пледоарията си Орлин “индивида”.

Той разказа, че сестра му и Орлин се запознали преди 13 г. и се оженили. По време на брака Орлин имал изблици на гняв. Казвал на приятели, че ще я убие и ще я запали, но не го приели на сериозно. Охлаждането в отношенията им настъпило през 2019 г., когато тя открила, че той влиза в компютъра и телефона ѝ, чете и пощата. Въпреки това Евгения искала второ дете, но Орлин не желаел, защото, ако евентуално се разведат, не знаел кое дете при кого ще остане. Въпреки дрязгите в семейството не е имало физическо насилие.

В началото на 2021 г. тя споделила с брат си, който е 5 г. по-голям, че иска да се раздели с мъжа си, но не намерила сили. “Индивидът разбра, че има паралелна връзка, и започна да развива психопатията си - страх да не си загуби апартамента, страх какво ще кажат приятелите му, страх при кого ще живее детето”, обясни Николай Чорбанов. Той попита съдиите дали си представят как се напъхва 170 сантиметра човек в куфар. “Скачали са отгоре”, предположи братът на Евгения.

Според тримата адвокати на Орлин и баща му убийството не било извършено по особено мъчителен начин. Смъртта била бърза, нямало счупване на щитовидния хрущял, не е имало борба. Нито един от техните приятели не бил казал пред разследващите, че Евгения е говорила за семейни проблеми. Споменали ги едва пред съда. Проблемите били битови. По делото нямало доказателства Орлин да е шпионирал жена си, нейната мимолетна връзка била само интимна и не застрашавала брака им. Те призоваха за присъди, с които да не се потъпква законът.