Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Вторият раздел на имейл брифинга на Ню Йорк Таймс от днес - п19 октомври 2023 година. Превод на Гугъл.

"Пътуването на Путин до Пекин

Президентът на Русия Владимир Путин беше третиран като почетен гост на форума „Един пояс, един път“ в Пекин, където се срещна със Си Дзинпин, лидер на Китай, в продължение на три часа, както и с други азиатски лидери. Конференцията, която привлече представители от близо 150 развиващи се нации, демонстрира амбициите на Си да промени глобалния ред, като постави лидерството на Китай като алтернатива на това на САЩ

В началото на срещата си със Си Путин каза, че Китай и Русия трябва да координират по-тясно външните си политики предвид това, което той нарече „настоящите трудни условия“. Посещението на Путин все още не е довело до нови икономически сделки с Китай, но руският лидер се представя като глобален мощен посредник въпреки усилията на Запада да го изолира.

Геополитика: Русия и Китай отказаха да осъдят Хамас и вместо това критикуваха отношението на Израел към палестинците, особено решението му да спре водата и електричеството в Газа и броя на цивилните жертви там.

Войната в Украйна: Путин се опита да омаловажи въздействието , което новопридобитите от Украйна, произведени в САЩ ракети биха имали върху бойното поле. „Това е поредната грешка на САЩ“, каза руският лидер и добави, че това само ще удължи „агонията на Украйна“."

*Oт фейсбук!