Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕОРГИ ТОШЕВ
ГЕОРГИ ТОШЕВ

Как се създава шоу, което се играе над 25 години по цял свят и събира 40 000 души за една вечер?

Възможно ли е традицията да бъде продължена с нови средства?

Как младите преоткриват позабравени мелодии и ритми днес?

На тези въпроси търсим отговор с режисьора Антония Барулова-Михайлова „Огънят на Анадола“, който ще се излъчи тази неделя (22 октомври) от 11:00 ч. в документалната поредица „непознатиТЕ“ по bTV.

Прекарахме достатъчно време с трупата на световноизвестния турски хореограф Мустафа Ердоган, за да запечатаме атмосферата на легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“, което обикаля света повече от 25 години. Спектакълът е показван на специални сцени пред Айфеловата кула в Париж и Пирамидите в Египет.

„Огънят на Анадола“ е вдъхновен от древната митологична и културна история на Анадола. Представлението разказва за огъня, който възниква от древната мозайка на любовта, културната история и мира в Анадола.

“Ако в един език традицията и съвременността се синтезират по правилен начин, този език прескача граници. От локален се превръща в световен“, сподели Ердоган.

Във филма участва Айлин Аккьок, която е една от звездите в „Огънят на Анадола“. Като всяко съвременно момиче, и тя е изкушена от музиката на Бионсе, но се посвещава на танцовата и музикалната традиция на своята страна.

Пред камерата ни застана и дясната ръка на Мустафа Ердоган – хореографът и арт директор на шоуто Алпер Аксой. Според него успехът се дължи на умението на трупата да съхрани традициите.

“Още в самото начало, когато стартирахме през 1999 г. , започнахме с идеята за представяне на традиционна музика, танц и история по модерен начин. Искахме да разширим границите на публиката и да покажем шоуто по целия свят“, казаАксой.

От премиерата на спектакъла на 3 май 2001 г. в Турция, шоуто е играно в 110 държави на четири континента. През декември новата версия ще бъде показана в София и Варна.

Днес Мустафа Ердоган има 13 танцови школи из цяла Турция с над 2000 възпитаници в тях.

*От фейсбук!