Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Петров
Росен Петров

Малка страна ли е България? Всъщност, не. Със своите 110 994 км2, тя е на 16 място по заемана географска площ на континента Европа, като в тази специфична класация влиза например и страна като Казахстан, която с част от територията си, и то цели 150 000 км2, също е на европейския континент, т.е. е преди нас. В рамките на Европейския съюз от 27 държави-членки, България е 10-та по територия. В световен мащаб тя е на 102 място от 195 държави (колко са точно държавите в света е спорен въпрос, тъй като някои не са признати от всички членове на ООН, но това е друга тема). В Европа редица страни, като например Австрия (83 871 км2), Унгария (93 026 км2), Чехия (78 867 км2), Португалия (92 152 км2), Сърбия (92 152 км2), Словакия (49 035 км2), Хърватия (56 594 км2), Нидерландия (41 850 км2), Швейцария (41 285 км2), Белгия (30 689 км2), са по-малки по площ от нас.

Разказвам ви всичко това, не защото сам по себе си размерът на територията на една страна може да е извор на особена национална гордост. България можеше да има много по-голяма територия, ако не беше нашата тежка историческа орисия и някои трагични грешки в новата ни история.

Въпросът е за друго. Просто изразът „малка България” (аз също съм го използвал) е масово употребяван, но не е верен. Чрез него съзнателно или несъзнателно още от детска възраст ни се внушава чувство за незначителност и малозначителност. Освен това, понякога определението, че сме „малка страна” се използва и като оправдание и за всякакви неуспехи в много сфери. Често ни се казва, или ние самите си казваме, „Ами какво да правим, ние сме малка страна”. Не съм чул обаче някой да говори за „малките” Белгия или Нидерландия, а двете страни са с далеч по-скромна територия от нашата.

Защо ви разказвам тези общоизвестни факти? Първо, защото ги пренебрегваме постоянно. Второ, защото не бива да започваме възпитанието на децата си с мантрата, че те са родени в някаква „малка държавица”, запокитена на „дивите Балкани”. Всъщност поне географски и исторически, ние не сме малка страна. България е средноевропейска страна с много древна и богата история и култура, и прекрасна природа. Нека знаем и помним.

От фейсбук