Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОДОР ЧОБАНОВ
ТОДОР ЧОБАНОВ
  • Създателите на Велика България са били енергични, умеели са да се сдружават с други племена
  • Най-древният град Провадия - Солниците, е застигнат от тревожни времена, местните влизат в продължителен конфликт вероятно с “Ямна”
  • Въпреки подчертано северно-европейския си облик, южните славяни имат местен компонент заради смесването си със завареното население 
  • Носим и гени на културата “Варна”, създала най-старото обработено злато в света

- Г-н Чобанов, има ли вече по-голяма яснота откъде идва населението по нашите земи по време на халколита – имам предвид културата, създала първото обработено злато в света, свързана с Провадийските солници, с медните мини в Стара Загора и други преди между 6 и 8 хил. години?

- Халколитната култура плътно наследява неолитната. Както посочват водещи специалисти като акад. Васил Николов, тук - на Балканите, има формиран мощен вторичен център на неолитната цивилизация. Нашият регион е главното и естествено трасе за мащабната миграция от района на т. нар. Плодороден полумесец към цяла Европа.

Това обаче е ставало бавно и на етапи. Ключовата вълна се свързва обикновено със седмо хилядолетие пр. Хр. и има убедителни мнения, че е предизвикана от климатични промени, регистрирани в полярните ледени напластявания. Неолитчиците са имали проблеми със засушаването и масово са поели да търсят нови удобни за тяхното земеделие места, а Балканите предлагат чудесни условия – много реки с подходящи заливни тераси. Затова някои от тях като Марица и Струма са “магистралите” на неолитния марш из региона. В някакъв момент навлиза технологията на древната металургия, която “изригва” с началото на обработката на медта.

- Известно е, че проф. Иван Иванов е успял така да съхрани останките от некропола, че от тях да се извлече днес ДНК. Имате ли представа как са изглеждали тези хора, дали са били като вожда жрец от Варна със съкровището, който е бил азиатски тип с леко разтегнати очи встрани?

- Трябва да избягаме от съвременните си предразсъдъци за миналото и да спрем да наричаме по-скулести индивиди или други хора с определени етикети и изрази от съвсем други епохи. Например европейските ловци събирачи преди неолитното заселване са били различни от тези нови хора от Близкия изток, но бързо започват да се смесват, така че няма как по външни белези да причислим един или друг индивид към дадена древна общност.

Културата “Варна” тепърва чака своето голямо изследване, базирано на днешната натрупана палеогеномна информация, която да се съчетае с археологическите наблюдения. Това, което Институтът по балканистика при БАН прави по въпроса чрез проекта ни “Епохи на историята” с подкрепата на фонд “Научни изследвания” е да увеличи базата данни с образци. Например да очертае на Балканите отделните общности, включително и в епохата на халколита. Но връщайки се към въпроса ви, мъжката линия на скелета в гроб 43 - T-M184, го свързва със семитските народи и с “Плодородния полумесец”. Подразделенията на тази група се асоциират най-вече с еврейските разпръсквания из региона. Така че тази група вероятно възниква именно в този район.

- Тоест има вариант това население да е дошло от земите на днешна Турция?

- Да, това е основното направление на миграцията на неолитното население, което тук - на Балканите, процъфтява устойчиво до епохата на халколита, когато започват проблемите му с културите на бъдещите индоевропейци.

- Наскоро бях в шумерския храм-кладенец над Брезник. Известно е, че големи групи, търсейки ценни метали са минали оттук, някои са останали, други са продължили към Сардиния. Изследван ли е генетичен материал от шумерите, за да знаем дали и те не са част от нас?

- Не съм работил лично по темата за шумерите, но вероятно е са също свързани с древното население на Плодородния полумесец.

В Европа най-силно неолитните сигнали са запазени в днешна Сардиния поради изолацията на местното население от следващите вълни заселници, свързвани с културите “Ямна” и производната култура “Шнурова керамика” или “Бойна брадва”.

- Какъв процент от гените на тази условно наречена култура “Варна” е част от днешното ни ДНК?

- Сравнително малък. В последните години се постигна технологичен напредък и се разграничиха отделните видове неолитни сигнали. През 2021 г. една голяма публикация на международен екип изследва и въпроса за приемствеността в геномен план на Балканите. Използвани бяха най-модерните техники, т.нар. многокомпонентен анализ до K6 – изключително прецизен, открояващ наслоенията в генома от различни епохи и племена.

Първата съществена редукция на неолитния сигнал е през бронзовата епоха, като в северните части на Балканите достига до 50%, а на юг е по-малко, но това подсказва началото на значителни демографски промени. През следващите векове той непрекъснато намалява, като кулминацията на този процес е през V-VI век след Христа, когато заради славяни, българи, готи и други се достига до сегашната ситуация – неолитният сигнал вече се движи в диапазона от 2-3 докъм 10 процента, като най-силен е по гръцките острови и доста по-слаб в днешна България, Румъния и Северна Македония. Все пак въпреки подчертано северноевропейския си облик южните славяни имат местен компонент, който ги обособява от другите две големи славянски групи.

- На какво се дължи той?

- На смесването със завареното население, основно в южните части на полуострова. Тези въпроси намериха широка интерпретация в последните две големи статии за Балканите от 2022 г. В едната например е изяснено, че именно българските средновековни проби имат най-малък неолитен сигнал, някои въобще нямат.

- Каква е причината да го наследяваме предимно по линия на жените? Какво може да се е случило с мъжкото население на тази търговски настроена култура?

- Трябва да попитате акад. Васил Николов, който е водещ учен именно по тази тема. Но определено крепостните стени на най-древния град Провадия – Солниците, които той проучва вече доста години, издават настъпването на тревожни времена, когато местната култура е в продължителен конфликт вероятно с “Ямна” на север.

Дали “Ямна” се сдобива с местни жени, за да ги търгува, или ги отвлича - не може да се прецени. Но климатичният фактор вероятно също е изиграл роля за упадъка на “Варна”.

- Климатът ли прогонва културата “Варна” от нашите земи, или войните? Тъй като има дълъг период до появата на траките, когато археологически няма свидетелства за човешко съществуване по нашите земи освен отделни групи, не сме ли загубили безвъзвратно гените на културата “Варна”?

- Не сме. Макар и ограничено, ние носим сигнал от тези древни хора, без да сме техни наследници в културно отношение – дори не знаем на какъв език са говорили, как са наричали боговете си и т.н.

- Къде според вас се е родил първият прабългарин и защо? Какъв е бил той, можете ли да го опишете като историк – как е изглеждал, как е преживявал, как е живял сред абаски, зикхи и др.?

- Трудно е да кажем къде, защото българският етногенезис е много дълъг и сложен процес. Затова няколко години работих, обобщавайки мненията в науката и внасяйки нови данни в книгата си “Произходът на прабългарите”. Началото е около втори век, когато от Волга сармати се преселват в Прикубанието и започват системно да се смесват с по-старото местно население, формирайки нови общности. След това една значителна част от тях са увлечени от Атила и именно след смъртта му името ни излиза на историческата сцена. Затрудненията на лингвистиката да го дешифрира вече няколко века се дължат най-вероятно на грешните посоки на търсенето – специалистите трябва да се фокусират върху древните езици на Прикавказието, а не на сибирските. Още преди 30 години водещият тюрколог Кызласов посочи в една статия, че т.нар.

Кубанско руническо писмо не може да се прочете с помощта на тюркските езици, което ясно подсказва, че става дума за друга езикова основа. Смесванията с аланите също са косвен аргумент в тази посока – че трябва да търсим сред други групи езици.

- Какви качества е притежавал тогавашният прабългарин, за да изгради Велика България, която е била на територията на днешна Русия и част от бившите републики?

- Пасионарност, т.е. силна воля и енергия, комбинативност, адаптивност, умение да се сдружава с други племена и да гради държавност в сложни условия. Велика България е контролирала, макар и за кратко значителни територии край Азовско море и вероятно в самите Кавказки планини, както ни подсказват редица извори.

- Как можете да опишете бита на прадедите ни между II и VI-VII век – как са еволюирали като съзнание, светоглед, за да стигнат до създаването на българската държава?

- Силно военизирано общество с многодетни семейства, в което една част от населението живее в трайни поселения, а друга постоянно е в движение. Умели ездачи и стрелци с лък. Хора, отдадени на конете и отглеждането им, намиращи се в тесни връзки с уседналите общества южно от Кавказ и отворени за значително културно влияние от тези земи. Предпочитани наемници за армиите на големите империи. Почитатели на коприната, златото, къпането в бани и други достижения на древната цивилизация.

- Вие отскоро сте и в ръководството на българския комитет на ИКОМ – международната организация на музеите, и проведохте среща с министъра на културата.

- С радост приех да работя за тази авторитетна организация. Да, приеха ни в министерството и сме много доволни от срещата, надяваме се нашите предложения да бъдат оценени и развити.

- Какви са по-конкретно?

- Например за подобряване на работата на Националния фонд “Култура”, който мистериозно “забрави” през последните години, че има ангажименти и към културното наследство.

Искрено се надяваме администрацията да не загърбва проблемите на музеите и подкрепата за музейните специалисти, които са малко, но много мотивирани и отдадени на професията си хора.

СV

  • Доц. д-р Тодор Чобанов е историк и археолог
  • Специализира прабългарска проблематика и Първото българско царство
  • От 2021 г. работи в Института по балканистика към БАН
  • Преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии
  • Автор е на множество публикации, в това число и първата монография, използваща комплексно данните на генетиката за изясняването на произхода на българите