Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков КАДЪР: БНТ
Николай Денков КАДЪР: БНТ
  • След изборите може да има натиск за частична смяна на министри
  • Деполитизацията на местния вот ще доведе до ниска избирателна активност

Деполитизацията на местните избори ще доведе до ниска избирателна активност, коментира пред БНР политологът Веселин Стойнев. "Партиите ще се усетят в един момент, че това е проблем. В края на кампанията може да има някаква политизация, която ще звучи избухващо", допълни той.

Според него темите на неуспешния вот и на евентуално предстоящ такъв - енергетиката и националната сигурност - са теми, по които българското общество е дълбоко разделено.

"До самата ротация градусът на напрежение ще бъде висок", смята той и прогнозира, че още след изборите може да има натиск за частична смяна на министри.

Във връзка с предстоящото приемане на Бюджет 2024 Стойнев допусна ГЕРБ и ДПС да окажат натиск по отношение на финансовия министър: "Силен натиск към Асен Василев, включително с претенция за смяната му, би съборило правителството, защото финансовият министър е най-важният след премиера, а Държавният бюджет е най-важният закон. Едно правителство без този финансов министър би било просто друго правителство".

По думите на Веселин Стойнев до ротацията през март ще има много трусове за кабинета "Денков", а през това време "лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще стои едновременно и на власт, и в опозиция, което му е най-изгодната позиция".