Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир
Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви. Това каза президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир.

Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят, добави той.

Радев изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт. И най-важното, искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави, добави държавният глава.

България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани, заяви президентът. По думите му винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми. Той отбеляза, че терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да било начин и за каквато и да била политическа кауза.

Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва и в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ, посочи Радев. Той добави, че България и българският народ вече са показали, че ние сме нетърпими срещу погазването на най-голямата ценност на този свят – човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 хиляди български евреи да попаднат в лагерите на смъртта и този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята, хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история, каза той. Според Радев по същия начин и днес ние сме солидарни с жертвите на тероризма, насочен срещу мирните еврейски граждани и сме солидарни с необходимостта от тяхната защита.

Днес душите ни са покрусени от тази нечовешка жестокост и агресия и заедно с това расте и убеждението, че насилието, отприщено от „Хамас“, може да отвори вратата за постигане на устойчив и справедлив мир, който да води към зачитане на справедливите аспирации на двата народа, на желанието на народа на Израел и на Палестина да живеят в мир, и, разбира се, към стремежа на цялата международна общност, включително и България, защото няма друг път към бъдещето освен мира, каза Радев.

По думите му това иска обединените усилия на хората, които вярват, че животът е висшата човешка ценност. Затова аз вярвам, че нашата обща молитва, на всички нас, които вярваме в тази ценност, ще бъде чута, добави президентът, цитиран от БТА.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври.

Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир
Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир