Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Макс Верстапен
Макс Верстапен
  • Сега шампионът Верстапен си наваксва за пропуснатото в юношеските години, обграждайки се със супергадже, частен самолет и коли за милиони долари

Историята на тормозеното от родителите си дете, което на свой ред след това започва да издевателства над околния свят, е до болка познато клише, използвано в толкова много филми и сериали. Макс също имаше всички основания да се превърне в гневно момче, което дърпа безжалостно плитките на своите съученички, замеря с камъни уличните кучета и въобще търси всякакви незначителни поводи, за да отприщи своята разрушителна агресия. Нищо подобно не се случи. Макс се научи как да контролира агресията си, за да работи в негова полза, и от потискано дете се превърна в непобедим шампион на пистата.

Тези дни Макс Верстапен отпразнува предсрочно третата си световна титла във Формула 1. Със сигурност след купона са останали няколко неотворени бутилки от скъпото вино и ще е добре да ги съхрани в избата за след 12 месеца. Защото тогава пак ще трябва да кани роднини и познати, за да празнуват четвъртата, а после петата и шестата. Поне в този момент не се вижда кой би могъл да го свали от седлото на огнедишащия му жребец.

Инженерите на “Ред Бул” се постараха не само да създадат достатъчно бърза кола, но и такава, която да пасва идеално на арогантното и понякога безразсъдно шофиране на Верстапен. И той им се отблагодари по най-добрия начин, печелейки на всички възможни трасета с изключения на тези, които не позволяваха да бъде максимално агресивен. Да, агресията живее в него и го подтиква да притиска съперниците си както на правите участъци, така и на опасните завои. В момента в най-елитния автомобилен спорт няма друг пилот, който да притежава толкова силна мотивация. А дори и да има такива, болидите им са калпави и не могат да се мерят с машината на новия стар шампион.

Самият той преживя много гадости на младини, за да се превърне в сегашната машина за победи.

Баща му е от онези родители, които не рошат успокоително косата на своите дечица след техен провал в състезанието. Таткото е тиранин и не пропуска да мачка психиката на сина си след всяка дребна издънка. Самият пилот ще признае години по-късно, че често е бил заставян да слезе от колата и да извърви пеша разстоянието до вкъщи, ако преди това се е провалил на картинг пистата. Гневните тиради и директните обиди също са чести гости в детството му. Макс обаче не се свива в себе си, не търси и по-беззащитни, върху които да излее собствената си агресия. Той започва да воюва със създателя си и именно в този конфликт между баща и син се ражда и започва да се калява шампионският му дух.

“Не мисля, че Макс беше щастливо момче заради постоянния натиск от страна на баща му. Но в същото време той беше много по-мотивиран от всички нас и сякаш се чувстваше задължен да успее, за да си отмъсти за всичките си страдания”, разказва бивш съотборник на трикратния шампион в академията на “Ред Бул”.

Да, Макс Верстапен наистина прави всичко по силите си, за да докаже на себе си, че страданието в детските години си е струвало. 26-годишният пилот сега гребе с пълни шепи от всички екстри, които вървят с големия успех. Той плати 12 милиона паунда за частен самолет, който преди това возеше милиардера Ричард Брансън. А по земната повърхност се придвижва с “Ферари”, Aston Martin и още няколко бижута на четири колела, чиято обща стойност надхвърля 5 милиона паунда. Живее под наем в Монако в жилище, оценявано на 13 милиона паунда, което освен всичко друго предлага и незабравима гледка към Средиземно море.

Харчи стотици хиляди от спестените към 145 милиона паунда и за екзотични екскурзии, които споделя с невероятно красивата си приятелка Кели Пикет – дъщеря на трикратния шампион във Формула 1 Нелсън Пикет. Суперзвездата в социалните мрежи Кели е с осем години по-голяма от своето гадже и има дъщеря от брака си с руския пилот Даниил Квят, но тези две обстоятелства по никакъв начин не пречат на любовта й с нидерландеца.

Сега Макс е щастлив и не обръща поглед към трудностите в детството. Трикратният шампион вече обяви, че не си ляга и става с мисълта за подобряването на брадясали рекорди и едва ли ще посрещне 30-ия си рожден ден като пилот от Формула 1. Неговата история на успеха обаче е повод за всички родители да се замислят заслужава ли си децата да бъдат тикани насила в “правия път”, или всеки сам трябва да си избере посоката на движение в живота. Труден въпрос, който не може да намери еднозначен отговор.