Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жозеп Борел
Снимка: Архив
Жозеп Борел Снимка: Архив

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел снощи обвини израелското правителство, че нарушава международното право с налагането на пълна блокада на Газа в отговор на нападението на палестинската военна групировка "Хамас" срещу Израел, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

След извънредна среща на външните министри на ЕС за обсъждане на последиците от нападението, Борел също така заяви, че "преобладаващото мнозинство" от външните министри на ЕС подкрепя продължаването на изплащанията на помощи за Палестинската автономия, която управлява Западния бряг.

Борел направи изявлението си ден след като еврокомисарят Оливер Вархей заяви, че всички помощи за развитие на палестинците на ЕС са били замразени. Европейската комисия същата вечер огласи свое съобщение, с което опроверга Вархей и каза, че той е проявил самоинициатива.

Борел беше поканил израелския и палестинския министър на външните работи да участват чрез видеоконференция в срещата в град Маскат, Оман. Израелският външен министър Ели Коен обаче не пожелал да участва в среща, на която щял да бъде изслушан и министърът на Палестинската автономия Рияд Ал Малики, така че в крайна сметка нито една от двете страни не участвала в срещата, съобщиха официални представители.

Борел повтори, че ЕС осъжда нападенията от страна на "Хамас", при които загинаха повече от 1000 израелци, повечето от които цивилни граждани. Но той заяви, че отговорът на Израел – който по информация от местни официални представители досега е убил най-малко 770 местни жители на Газа - трябва да бъде в съответствие с международното хуманитарно право и решението за налагане на пълна блокада на Газа противоречи на този стандарт.

"Израел има право да (се) защитава, но това трябва да се прави в съответствие с международното право, хуманитарното право, а някои решения са в противоречие с международното право", каза ръководителят на европейската дипломация след срещата.

Борел спомена, че ООН е заявила че "прекъсването на водоснабдяването, прекъсването на електроснабдяването, прекъсването на доставките на храна за основно цивилни хора е в разрез с международното право".

Израел разкритикува изявлението на ООН, като обвини ръководителя на органа по правата на човека на организацията, че не е осъдил "Хамас" като терористи.

Борел подчерта, че ЕС не си сътрудничи с "Хамас", която управлява Газа и която ЕС класифицира като терористична организация. Но той заяви, че е жизненоважно блокът да продължи да предоставя помощ за подпомагане на палестинските цивилни граждани чрез Палестинската автономия. "Колективно наказание, наложено срещу всички палестинци, би било несправедливо и непродуктивно", добави той.