Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от иззетите стоки с възможна двойна употреба, преди да бъдат изнесени в Русия. СНИМКА: МВР
Част от иззетите стоки с възможна двойна употреба, преди да бъдат изнесени в Русия. СНИМКА: МВР
  • Арестувани са 12 участници, на петима чужденци са повдигнати обвинения
  • Фирма, регистрирана в Пловдив, купувала стоки с двойна употреба, препакетирала ги в жилище и ги изпращала през летище София

Над 4 милиона лева е печалбата на организирана престъпна група, занимавала се с износа на стоки с двойна употреба - гражданско и военно приложение, за войната на Русия в Украйна. Бандата е разкрита и неутрализирана на 9 октомври, в ареста са се 12 души, на петима от които са повдигнати обвинения. 

“Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. То е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща стойност около 4 милиона лева -

оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции

и др., които складирали в жилищен имот, препакетирали и подготвяли за износ от Република България през аерогара София с крайна дестинация Руската федерация”, заяви в Пловдив зам. главният прокурор Мария Павлова.

Дейността на групата е била наблюдавана от службите. В началото на октомври по повод засечена активност на членовете в прокуратурата е постъпил сигнал от ДАНС, на база на който е било образувано досъдебно производство.

По време на специализирана операция, започнала в ранните часове на 9 октомври, са арестувани всички участници, които били на територията на България.

“Част от тях са задържани на летище София при опит да напуснат страната

с крайна точка на пътуване Руската федерация”, обясни прокурор Павлова.

Тя добави, че действията по разследването продължават - извършени са претърсвания и изземвания и разпити пред съдия. Доказателствата са събрани на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново. 

“Като страна - член на Европейския съюз и НАТО, България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна. Макар закононарушенията да са извършени в условията на строга конспиративност, колегите от ДАНС и МВР успяха да разкрият, документират и пресекат престъпната дейност на ОПГ. Удовлетворени сме, защото с реализиране на операцията българските институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на трети страни. Още повече че става въпрос за агресор, водещ военни действия”, заяви Мария Павлова. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев уточни, че сред петимата задържани чужденци са

трима руснаци, един албанец и гражданин на Беларус

Председателят на ДАНС Пламен Тончев показа и как е оперирало дружеството, регистрирано в Пловдив. Собственик и управител е гръцки гражданин, роден в Грузия, друг управител е руснак с документи за самоличност от различни държави. Казах е оперативен счетоводител, специалистът по логистика също е бил с руски произход.

Тончев отново повтори, че фирмата е придобивала изделията в България и чужбина, преопаковала ги е в Пловдив, транспортирала ги е до София и оттам те заминавали за Русия.

За организирана престъпна група българското законодателство

предвижда от 3 до 10 г. затвор

При второто обвинение - за износ на изделия и технологии с двойна употреба, участниците ги грозят до 6 г. лишаване от свобода и до 200 000 лв. глоба. Според Тончев данните за тези престъпления са категорични. 

“Изделията не са предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват на територията на Украйна. Възможни крайни потребители на изделията в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военноморската пехота, ГРУ, ЧВК “Вагнер”, Ахмат и други”, заяви Пламен Тончев. 

По време на операцията са били иззети много изделия с двойна употреба непосредствено преди доставката им, както и

компютри, сървъри и документи за престъпната дейност

“Акцията стартира на аерогара София, там бяха задържани 5-те лица и в тази критична ситуация не създадохме критична суматоха. Освен това тя беше проведена в една изключително сложна международна обстановка - визирам както войната в Украйна, така и конфликта между Израел и Хамас. По този начин българските служби за сигурност и прокуратурата показват, че са надежден партньор и може да се разчита на професионалните им действия”, каза още председателят на ДАНС.

Той поясни, че руските граждани

не пребивават постоянно у нас, но периодично са посещавали България,

за да организират незаконната дейност. Осигурявали са финансирането за закупуване на изделията, част от логистиката и транспортирането на стоките. Организираната престъпна група е функционирала от началото на 2021 г. 

Очаква се на 11 октомври прокуратурата да поиска от окръжния съд постоянния арест на петимата задържани участници. 

 

Част от иззетите стоки с възможна двойна употреба  СНИМКА: МВР
Част от иззетите стоки с възможна двойна употреба СНИМКА: МВР
Председателят на ДАНС Пламен Тончев, главният секретар на МВР Живко Коцев, зам.-главният прокурор Мария Павлова и окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева (от ляво на дясно) разказаха за организираната престъпна група, изпращала стоки с двойно предназначение в Русия.
Председателят на ДАНС Пламен Тончев, главният секретар на МВР Живко Коцев, зам.-главният прокурор Мария Павлова и окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева (от ляво на дясно) разказаха за организираната престъпна група, изпращала стоки с двойно предназначение в Русия.