Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел Снимка: Румяна Тонева
Мария Габриел Снимка: Румяна Тонева

Още 68 българи са се записали за втори полет от Израел, каза вицепремиерът Мария Габриел

68 българи са записани за втори полет от нападнатата от "Хамас" Израел. Очаква се разрешение от тамошните власти за осъществяването му, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Строго осъждаме случващото се на територията на Израел. Оставаме всички мобилизирани с цел да бъдат взети адекватни действия. Най-важно за нас беше грижата за сънародниците ни и това да имаме координирани действия, заяви Габриел.

"Имаме организационна готовност да изпратим още един полет до Израел. До момента имаме евакуирани 92-ма българи и 1 хърватин. Още 68 българи имаме записани за втория полет. Имаше няколко сигнала през деня. Едната група е от стоматолози на конференция, а другата група са туристи", добави Мария Габриел. 

"България е първата страна в света, евакуирала свои сънародници от Израел", съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че разрешението за полета е било дадено в 6 часа тази сутрин. За да се осъществи полетът, той бил записан като дипломатически. 

На борда му били 92 души, които вече имали билети за прибиране с няколко авиокомпании. Това са основно туристи. 

Сред прибралите се е Галя Димитрова. Тя обясни, че 6, ю30 часа тази сутрин била уведомена за евакуацията и веднага се записала.

В момента се чакат разрешенията за втория полет. Подготвя се и екипажа, който да отлети до Израел с правителствения "Еърбъс". Транспорният министър Георги Гвоздейков отново ще е на полета. 

Междувременно в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков е събрал службите за сигурност на заседание. 

Вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел, транспортният министър Георги Гвоздейков и председателят на парламента Росен Желязков разказват за прибирането на 92-мата българи, евакуирани с правителствения "Ербъс" от нападнатата от "Хамас" Израел

Публикувахте от 24 часа в Неделя, 8 октомври 2023 г.