Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Николай Денков. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Премиерът Николай Денков. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Първоначалните данни са, че измамата е дело на рускоговорящи мошеници

Манипулирано видео (или дълбока фалшификация - дийпфейк*) с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява в социалната мрежа Facebook. То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия, алармираха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. Предупреждаваме гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл [email protected] или на телефон 0885 525 545.

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление. Първоначалните данни са, че измамата е дело на рускоговорящи мошеници. Подобни схеми имаше и с образа на президента.

Дийпфейк (от английски: deepfake – от думите „дълбок“ и „фалшив“) или дълбока фалшификация е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел.