Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Керемедчиев КАДЪР: NOVA NEWS
Милен Керемедчиев КАДЪР: NOVA NEWS

България може да помогне на Украйна за възобновяване на производството на въоръжение от съветски тип. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред NOVA NEWS.

Според него: „има изтъркване на усилията, които полага ЕС, както и от САЩ. Вижда се, че тази война (Русия-Украйна) ще продължи по-дълго от очакваното. Видяхте и изборите в Словакия какво показаха – доста проруски и пропутински партии спечелиха около 40% подкрепа”.

Относно блокирането от Румъния на Австрия в НАТО заради Шенген, Керемедчиев каза: „Румъния явно ще свърши мръсната работа и на България този път”.

По думите на Валерий Тодоров „има умора, разочарование, срив в очакванията колко ще продължи конфликтът Русия-Украйна. Ясно е, че тази офанзива, която се очакваше да даде бързи резултати, буксува. Затова се увеличава поддръжката с авиация от съседните страни, НАТО разполага самолети АУАКС за електронно разпознаване в Литва, самолети и противоракетни системи в Румъния, каза журналистът.

По думите му Американският конгрес е разделен в позицията си между двете камари по повод помощта за Украйна, която вероятно ще бъде временно отложена. „Въпросът е в какви обеми и с какво темпо ще се помага по-нататък. От това ще зависи и увереността, с която Украйна ще се отбранява. Прекалено големи тежки жертви в жива сила се дават в момента с идеята да се напредне на всяка цена”, каза журналистът.

По отношение забраната за преминаване на руски автомобили през наша територия, Керемедчиев каза, че това няма нищо общо с темата за приема на страната ни в Шенген. „Няма да има огромен ефект върху санкциите. Руските граждани, които са тук с личните си коли, могат да пребивават в страната до 3 месеца. Унгария, Словакия нямат такива ограничения”, каза той.