Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Флагът на Косово снимка pixabay

Сръбският президент Александър Вучич отрече днес американски и други твърдения, според които Сърбия е струпала войски край границата с Косово, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вучич се оплака от „кампания от лъжи“ по адрес на неговата страна, след като при престрелка в Северно Косово миналата неделя бяха убити четирима души, а напрежението в региона се повиши.

По-рано тази седмица САЩ и ЕС изразиха тревога по повод засилване на военното присъствие на Сърбия по границата с бившата й провинция Косово и призоваха Белград да намали броя на войниците си там.

Правителството на Косово обяви вчера, че следи движенията на сръбската армия от „три различни посоки“. Косово призова Сърбия незабавно да изтегли войските си и да демилитаризира граничния район.

„Кампания от лъжи…върви срещу нашата Сърбия“, каза президентът Александър Вучич във видеопослание в Инстаграм. „Те лъжат много за присъствието на силите на нашата армия…Всъщност те са притеснени, защото Сърбия има това, което те описват като „усъвършенствани оръжия“.

Репортери на Асошиейтед прес, пътуващи в граничния район днес, видяха няколко превозни средства на сръбската армия да се насочват към централна Сърбия, което вероятно е знак, че армията може би намалява присъствието си в региона след призивите на американския държавен секретар Антъни Блинкън и други.

Напрежението в района отново се покачи, след като миналата неделя в северната част на Косово стана престрелка между тежковъоръжени сърби и косовски полицаи. Сърбия отрече твърденията на Косово, че е обучила 30-ината мъже, които откриха стрелба срещу косовските полицаи, убивайки един от тях, а по-късно се барикадираха в един православен манастир в Северно Косово. Трима от въоръжените сърби бяха убити при последвалата престрелка.

Косово обяви, че разследва възможна намеса на Русия в инцидента. Сърбия е основният съюзник на Русия в Европа и в западните държави съществуват опасения, че Москва може да опита да предизвика проблеми на Балканите, за да отвлече вниманието от войната в Украйна, посочва АП.

Джон Кърби, говорител на Националния съвет за сигурност към Белия дом, каза в петък, че американски служители наблюдават голямо разполагане на сръбски войници по границата с Косово.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава.

През последните месеци сръбският президент неколкократно повишава степента на бойна готовност на сръбската армия по границата с Косово. Сърбия също така подсилва армията си с оръжия и друго оборудване, закупено основно от Русия и Китай, отбелязва АП. 

„Ние ще продължим да инвестираме в отбраната на нашата страна, но Сърбия иска мир“, каза днес президентът Вучич. „Всичко, което казаха те, са го измислили и е лъжа, и те знаят, че е измислица и лъжа“.

Стрелбата миналата неделя близо до село Банска дойде след месеци на напрежение в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство от населението и искат да въведат самоуправление.  

Десетки войници от мироподдържащата мисия на НАТО в Косово (КейФОР) бяха ранени през месец май при сблъсъци с етнически сърби, протестиращи срещу присъствието на косовската полиция в региона, припомня АП.

Опасявайки се от разширяване на нестабилността на фона на войната в Украйна, Вашингтон и Брюксел опитаха да договорят нормализация на отношенията между Сърбия и Косово, но двете страни се провалиха в прилагането на предварително споразумение, което бе постигнато в рамките на диалога помежду им с посредничеството на ЕС.