Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Даниел Вълчев КАДЪР: БНТ
Проф. Даниел Вълчев КАДЪР: БНТ

Пеевски владее инструментите на политическия процес. Това заяви в ефира на "Събуди се" по NOVA TV деканът на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев.

„Пеевски не бива да бъде подценяван като качества. Той има виждане какво представлява политическият процес, познава инструментите и част от тях видимо владее. Чужда му е инфантилността, която царства напоследък в политическия процес”, каза още Вълчев.

Според деканът на Юридическия факултет на СУ, за да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг.

„Президентът Радев е доста подходящ за тази цел. Това устройва и него, от друга страна. Мнението ми е, че неговата тежест нараства, откакто са системните атаки срещу него”, заяви Вълчев.

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява в това „вижте си там – променете”. Всъщност, законодателството е една система, при която, като пипнеш една разпоредба, следват други неща.

"Винаги, когато стане дадена трагедия по пътищата, първата работа на депутати от всички парламентарни групи е да ожесточат санкцията за дадено транспортно престъпление. И в момента транспортните престъпления са абсурдно направени, че ако човек блъсне някого на пешеходна пътека, той драматично повече ще бъде наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирка”, обясни той.

По думите на Вълчев динамиката на правния ред в България става заплашителна.

„У нас има някъде около 800 промени в правния ред годишно. Около 200 нови законопроекта или за изменение и още около 600 различни подзаконови нормативни актове. Това е ужасно много”, категоричен е деканът на Юридическия факултет.