Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

снимка pixabay
снимка pixabay

Съветът за сигурност на ООН в понеделник ще гласува резолюция за разполагането на международни сили в Хаити, които да помогнат на властите да потушат насилието, упражнявано от местните банди, и да възстановят сигурността, за да могат да се произведат дълго отлаганите избори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изготвената от САЩ резолюция приветства предложението на Кения да оглави многонационалните сили за сигурност. В текста ясно се посочва, че въпросните сили  няма да са част от ООН и ще се финансират на доброволни начала.

Резолюцията разрешава на силите да работят в продължение на една година.

Те ще могат да оказват оперативна подкрепа на полицията на Хаити, която страда от недостиг на финансиране и ресурси. В страната с население над 11 000 000 души работят едва около 10 000 служители на реда.

В резолюцията се казва, че международните сили ще подпомагат местната полиция "чрез планиране и провеждане на съвместни операции за подкрепа на сигурността".

Силите ще помагат и за охраната на "обекти от критичната инфраструктура и транзитни места като летища, пристанища и ключови кръстовища".