Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зоран Заев
Зоран Заев

Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев отбеляза на фейсбук страницата си проведения на 30 септември 2018 г. референдум като важен ден в съвременното развитие на Северна Македония и призова политиците в страната към отговорни действия за следващото важно решение, което трябва да вземат - гласуването на промените в конституцията.

Проведеният на тази дата референдум е с консултативен характер и на него гражданите на Република (Северна) Македония бяха призовани да изразят позицията си дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни 2018 г. в Преспа, предаде БТА.

„Това е денят, в който ....610 000 граждани гласуваха с "да" на референдума и подкрепиха каузата "Излез (гласувай) за Европейска Македония"....Въпреки че опозицията бойкотира референдума, гражданите от демократичния блок излязоха масово, гласуваха и след това заедно със съюзниците успяхме страната да влезе в НАТО, а днес вече сме в началната фаза на преговорите с ЕС. Междувременно отношенията с Гърция претърпяха исторически обрат и днес имаме още един съсед на наша страна, силен съюзник от редиците на ЕС и НАТО.

Пет години след референдума за нашата историческа стъпка напред, сме изправени пред нови сложни предизвикателства. Нашето правителство успя да намери компромисно решение с България, представено в европейското предложение и в нашата преговорна рамка, като част от това решение съдържа и нашите задължения, за които е необходимо междупартийно мнозинство.

И когато вече всички партии демонстрират решимост за членство на Северна Македония в ЕС, е време за нов македонски успех. В името на това, призовавам за отговорност и действия, които да осигурят всички условия и да използваме благоприятния геополитически момент за членството ни в ЕС най-късно до 2030 г.”, написа Заев.

Промените в конституцията на Северна Македония, с които българите трябва да бъдат вписани в основния закон на страната, са условие в преговорната рамка и ако не бъдат приети няма да бъде насрочена втората междуправителствена конференция, за да започне отварянето на преговорните глави и евроинтеграционният процес на страната ще бъде спрян, както казват всички политици от европейските държави, които идват в Северна Македония.