Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски СНИМКА: Архив
Делян Пеевски СНИМКА: Архив

За незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация настоя народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и митниците да приложат изпратената преди повече от две седмици от Европейската комисия забрана, която е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попадат в обхвата на митническите кодове.

Делян Пеевски обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК във връзка със сигурността на границите на България като европейска държава е от ключово значение за присъединяването на страната към Шенгенското пространство. В следствие на санкциите, цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

От бързите и адекватни действия на правителството по отношение на изпълнението на изискванията за присъединяването на България към Шенген зависи до края на годината това да е факт, напомня Делян Пеевски.

Забраната за допускане на моторни превозни средства регистрирани в Русия на територията на ЕС придоби актуалност с публикуван документ на 8 септември от страна на Европеската Комисия. Става ясно, че не се допускат на територията на ЕС МПСта, които се използват за лични и търговски цели. В противен случай, държавите-членки на ЕС имат правото да конфискуват тези МПСта. Литва, Латвия, Естония, Финландия и Полша са сред първите държави, които прилагат забраната.

Защо темата придоби актуалност - всъщност 11ти пакет от санкции предвижда забраната за внос на “луксозни” коли в ЕС ( на стойност над 50 000€), но ЕК актуализира на 8/09 “често задавани въпроси” рубриката на сайта си и тази актуализация навежда до допълнителни въпроси- какво се случва с МПСта, които са с руска регистрация и са вече на територията на ЕС.

Euroactiv обръща внимание на въпроса, че в България има над 300 000 руски граждани, които са си купили имоти на територията на страната и съответно ползват МПСта с руски регистрационни номера. Говорителят на ЕК - Даниел Феррие отговаря на този въпрос по следния начин - държавите членки трябва стриктно да спазват тази забрана, даже и да не става реч за “внос” на МПСта, забраната важи за пресичането на границите на ЕС даже с туристическа цел или за краткосрочно пребиваване ( short stay).