Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИМИР ПУТИН
ВЛАДИМИР ПУТИН

Руският президент Владимир Путин отправи приветствено обръщение към жителите на четири украински региона, които страната му анексира точно преди една година, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На 30 септември 2022 г. Москва обяви, че Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област вече са част от Руската федерация. Тя се аргументира с резултатите от референдуми, които бяха произведени след руската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година и отхвърлени от Киев и Запада като незаконни. Впрочем Русия контролира тези украински региони само частично, като при това загуби територии там вследствие на украински контраофанзиви през последната година, предаде БТА.

Днес Путин увери, че жителите на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област са изразили на произведените по-рано този месец местни избори желанието си да бъдат част от Русия, потвърждавайки резултатите от референдумите миналата година. "Както преди година на историческите референдуми, хората отново изразиха и потвърдиха желанието си да бъдат с Русия и подкрепиха своите сънародници, които с труд и реални действия доказаха, че са достойни за доверието на хората", каза той на публикуван в полунощ видеозапис, дълъг малко повече от четири минути.

Путин повтори позицията си, че нахлувайки в Украйна, Русия е спасила нейните жители от националистическите лидери в Киев, които според него са извършили държавен преврат през 2014 г., а след това са предизвикали "пълномащабна гражданска война", прибягват към "терор срещу инакомислещите" и са подложили Донбас на блокада, постоянни обстрели и наказателни акции.

На референдумите присъединяването на четирите украински области към Русия бе одобрено с голямо мнозинство от гласувалите. Според Киев и Запада обаче избирателите са били подложени на натиск.

Освен това руските въоръжени сили нямат пълен контрол над нито един от въпросните региони. При това Русия премина в отбрана, а украинската армия, снабдявана с оръжия от Запада, започна през юни контранастъпление, за да си върне четирите области и всички останали окупирани територии.