Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков КАДЪР: БНТ
Николай Денков КАДЪР: БНТ

Шенген не е самоцел. Приемането ни е начин българите да пътуват без затруднения, да се чувстват равноправни европейци, да почувстват, че тук могат да живеят по-добре от Германия, Великобритания, които сега са предпочитани. Ще привлечем и инвеститори. Това каза премиерът Николай Денков по време на годишната конференция на българските посланици, организирана от вицепремиера Мария Габриел.

Трябва да имаме развита конкурентна икономика. Трябва да надминем средноевропейските доходи, дотогава българските граждани ще се чувстват недобре представени и недобре в собствената си държава. Можем да го направим. Други държави в Източна Европа вече го постигнаха. Трябва да изпълним законодателната и правителствената си програма. Повишаването на средния доход обаче не е достатъчно. Трябва да работим упорито и да преодолеем като проблем неравенството, което се натрупа. Тук то не съответства на средноевропейските нива, каза премиерът.

Трябва системно да работим за намаляване на неравенствата и в достъпа до образование, до здравеопазване, до административни услуги и др. Има напредък през последните години, но можем и трябва да направим много повече. За да можем да развием икономиката, трябва да стъпим върху образованието и науката, а оттам да привлечем и инвеститори, продължи Денков.

Промените в законите и в конституцията не са самоцел. Целта е ясна - българите да усетят, че правораздаването може да е бързо, ефективно, справедливо, каза той.

И не на последно място - системата на национална сигурност. Наваксваме години на застой, модернизираме армията с доста сериозни средства, знаем, че трябва да има и по-добра подготовка, интеграция в силите на НАТО. В МВР и системата за борба с бедствия и аварии отново предприемаме доста сериозни мерки, които вече започват да дават резултат. Всичко, което изредих, е заложено в управленската и законодателна програма. Вчера проверих - изпълняваме я така, както е планирана, увери премиерът. 

Приемането в еврозоната ще намали разходите за бизнеса, ще намали лихвите, ще направи средата за правене на бизнес много по-благоприятна. ОИСР пък задава еталоните по отношение на това как се управлява държава, продължи Денков.

ЕС - докато не сме на една маса с тези, които вземат най-важните решения, винаги ще имаме усещането, че не сме изпълнили завета на Левски. НАТО - да, ние сме член на организацията, но ако погледнем какво направиха другите държави в Източна Европа, ние трябва да направим много повече, за да подсигурим нашата национална сигурност. Модернизацията на армията има една цел - да защитим България от всякаква възможна опасност, която може да се появи, посочи Денков.