Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вманиачени в “спортното развитие” на децата си родители на млади футболисти демонстрират най-грозните възможни уроци в живота, водещи не до израстване, а до пълна деградация на децата. Как самозабравили се и свръхамбициозни родители съсипват и спортното бъдеще, и бъдещето като добри хора на своите наследници - примери много. В последните години страната ни е обхваната от истинска пандемия, а

грозният и

тежък синдром

на агресиращия

родител

е силно зара̀зен и води до тежки последствия за цялото ни общество.

Пореден пример дойде от Пловдив. По време на юношески футболен мач. Видео от масов бой между родители след срещата отвори кутията на Пандора. И бял свят видяха страшни неща. По-добре е децата да си бяха запушили ушите, за да не чуват “озвучаването” на футболния мач. Но тъй като това видео вече набра огромна популярност в интернет, а и тъй като грозното също трябва да бъде сочено с пръст и излагано на показ, ще му обърнем “подобаващото внимание”.

Мачът е “Локомотив” (Пловдив) - “Хебър” 4:1 от така наречената Елитна юношеска група до 16 г. Резултатът всъщност няма никакво значение...

Първо се появи видеото с бой между родители след края на двубоя.  Вижда се как мъже налагат с юмруци и ритници паднал на земята мъж. След това се стига до шамаросване и масово бутане между групи хора. 

Според официална информация от полицията на телефон 112 е бил подаден сигнал за сбиване между родители и на място са изпратени екипи на 5-о РПУ, но при пристигането не са констатирани лица, които да са участвали в боя. Няма задържани.

Ръководството на “Локомотив” (Пловдив) излезе с официална позиция. Тази гледна точка разкри в пълнота грозното лице на “пандемията”, а приложеното видео от мача с актуалните звуци от трибуните и около терена се превърна в поредното много грозно доказателство за срамното поведение.

“По време на всичките 90 минути определени родители, фенове, на “Хебър”,

не спираха

да викат

нецивилизовано

при почти всяко отсъждане на съдията, без значение дали е вярно, или грешно. Впечатление правеше един конкретен човек, който в хода на мача отправяше обидни епитети както към главния съдия, така и към юношите на “Локомотив”! Недопустимо! В тази връзка той на няколко пъти влизаше в словесен конфликт с родители на домакините, не обръщаше внимание и на забележките на охраната”, започнаха от “Локомотив” (Пловдив).

“След срещата до входа на спортния комплекс, му е зададен въпрос защо е обиждал децата на “Локомотив”, от наш фен, присъствал на мача. Въпросният изригва с обиди и словесни провокации, а според свидетели на случката същото е сторил и Йордан Минев, треньор на “Хебър” U16. Скандалът прераства в ръкопашна схватка, като в нея се включват и хора, които седят на барчетата в комплекса. В крайна сметка има двама пострадали, главният виновник за всичко се скрива в автобуса на гостите”, продължава становището.

“Подмолни действия има и дни след срещата, като определени хора от “Хебър” са разпространявали информацията, че не кой да е, а именно спортният директор Илко Пиргов, който беше зрител на мача, е организирал този бой! Абсурдно!”, казват още от “Лаута”.

“Уважаеми родители, вие сте тези, които трябва да бъдете за пример на своите деца! Дръжте се културно и уважително по време на мачовете на своите деца!

Футболът е

просто игра,

а не война”,

обръщат се от клуба.

“Прилагаме видео (18+) с кратки, но показателни моменти от мача, като ще чуете за какво става въпрос. В първите секунди на клипа се чуват и закани и обиди към едно от нашите деца”, завършват от “Локо” (Пд).

И тук наистина измеренията на разкрилата се деградация стават необятни.

“Ей, глупак”, “Ей, рошав”, “Ей, пед*л, ще ти острижа косата”, “Ще ти пусна димки в главата”. Това са “уводните реплики” във видеото, идващи от дете! Очевадно до него са и възрастни. “Как може да сте толкова нагли”, казва женски глас на фона на детския. “Пед*л с пед*л”, крещи и мъжки глас.

“Ей, дълъг! Ей, глупак!”, продължава детският глас. На възрастните не просто не им прави впечатление в какво въвличат децата. Но женският глас призовава: “Викайте и вие”.

Продължават псувни от възрастни,

обиди като “парцал” и “боклук”,

придружени с детски смях

на задоволство

Нови псувни. Крясъци от възрастните “дръвник”, “нещастник мръсен”. Добавка от детския глас: “селяни”. Истерични детски викове.

Това е част от аудиото към публикуваното видео. Това е част от големия срам. Срам не само за участниците, срам за цял един народ.

От "Хебър" също излязоха с позиция. "Намираме за недопустимо всичко, случило се след края на футболната среща", пишат от клуба за боя след мача. 

"Отхвърляме категорично обвиненията в официалната позицията на "Локомотив" (Пловдив), особено в контекста за подстрекаването към случилите си грозни сцени. Съгласни сме, че „футболът е просто игра, а не война!” и винаги така трябва да бъде. Също така сме съгласни, че родителите са първите, които дават пример, и трябва да възпитават. Веднага след тях идва и ролята на треньорите, които преди да учат децата, как да спират, подават и ритат топката, трябва да бъдат възпитатели.

Намираме, че твърденията в позицията на "Локомотив" за реплики на пазарджишки фенове към съдията на срещата като пряка причина за последващите гаменски сцени, са меко казано несериозни и несъстоятелни", пишат от клуба. И акцентират върху "(без)действие" на ръководни фактори от школата на пловдивчани "почти до края на недопустимите батални сцени".

"Вижда се, че един от родителите, дошли от Пазарджик, е свален на земята и ритан от няколко привърженици на "Локомотив" в главата. Вижда се още, че треньорът Йордан Минев получава шамар в лицето и още един удар в главата, преди най-накрая Илко Пиргов да се намеси", продължават от "Хебър".

"Истински вярваме и се надяваме за недопускане в бъдеще на подобни грозни сцени, особено в мачове на подрастващи, които са бъдещето на българския футбол и на обществото ни като цяло", завършва позицията им.

Но от "шамарите", които получи обществото ни с наглите крясъци от малки и големи по време на самия детски мач, няма да спре да боли. От ритниците впоследствие - също.

Извиняваме се на всички достойни хора, които се борят за правилното възпитание на децата и подобряването на средата, в която живеем.

Грозните примери обаче са навсякъде около нас. И не трябва да се правим на слепи и глухи за тях. Трябва да се борим всячески да изкореним това заразно зло.

Споделянето на тези противни примери за словесна и физическа агресия няма за цел да води до нова агресия. Напротив - това е урок какво в никакъв случай не бива да правим. Родители, бъдещето на вашите деца не се определя на терена, не се определя от съдии и съперници. Определя се най-вече вкъщи. От вас. Осъзнайте се!