Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Желязков пред участниците в Европейската конференция на председателите на парламенти в Дъблин
СНИМКА: Пресцентър Народно събрание
Росен Желязков пред участниците в Европейската конференция на председателите на парламенти в Дъблин СНИМКА: Пресцентър Народно събрание

Бъдещето на свободния демократичен свят е невъзможно без свободата за украинския народ. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в изказването си пред участниците в Европейската конференция на председателите на парламенти в Дъблин. Това съобщиха от 
пресцентъра на Народно събрание.

България ще подкрепя Украйна и украинския народ в борбата им за свобода, суверенитет и европейско бъдеще толкова дълго, колкото е необходимо, заяви председателят на Народното събрание. Според Росен Желязков националните парламенти на европейските държави, в тясно взаимодействие с гражданското общество, трябва ежедневно да отправят посланието, че застрашената съдба на всеки украинец е застрашена съдба за целия демократичен и свободен свят.

Нашият форум е полезен с амбицията си да търси изпреварващ отговор на големия въпрос – как не само да възстановим разрушенията, но и да помогнем на украинския народ да преодолее мъчителното усещане за дефицит на бъдеще, подчерта Росен Желязков. Той уточни, че парламентите имат механизми да дават своя принос за това - с нови и още по-резултатни законодателни решения, политики и инициативи.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че България е последователна в непоколебимата си подкрепа за Украйна. По силата на няколко решения на българския парламент страната ни е предоставила хуманитарна и друга помощ за Украйна, посочи той и уточни, че продължава оказването на помощ за цялостното възстановяване на украинската енергийна инфраструктура. Подписахме Меморандум за енергийно сътрудничество с Украйна, българският парламент реши да започне преговори за продажбата на два ядрени реактора на Украйна, добави Росен Желязков.

Според председателя на българския парламент трябва да се удвоят усилията за гарантиране на продоволствена сигурност и възстановяване на критичната инфраструктура, за осигуряване на подслон и образование за хората, бягащи от Украйна, за разширяване на специалните програми в подкрепа на децата, включително на тези, които са били насилствено депортирани и отнети от семействата си. Необходимо е да бъдат увеличени и ресурсите за гарантиране на дългосрочната демократична устойчивост на Украйна, добави Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков направи изказване пред участниците в конференцията по първата основна тема - „Последици от руската агресия срещу Украйна и ролята на националните парламенти във възстановяването на Украйна“.