Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Овчаров
Проф. Николай Овчаров

"И последната мистерия около светилището на Орфей край село Татул е разплетена. Вече можем да кажем, че скалният комплекс е напълно проучен", заяви проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки в района. При последната си експедиция той е разкрил късноримски храм от 3-4 век. Останки от стените му са били хванати от археолозите докато проучвали раннохристиянска църква. Тя е била построена върху римския храм през 5-6 век.

"Състоянието на езическия храм е много лошо, което е нормално, като се има предвид, че камъни от него са били използвани за по-късния строеж на църквата", каза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Според него в периода, в който съществували езическия храм, а след това и християнския, тракийското светилище на отсрещния хълм вече не е имало култово значение и е било превърнато в римска, а след това във византийска вила.

"Преди години, когато разкрихме напълно скалния комплекс край село Татул на отсрещния хълм, не открихме култови сгради от късноримския и раннохристиянския период, което беше необичайно. Направихме го едва сега при разкопките в района през последните 2 години. С разкриването на римския и на християнския храм може да се каже, че проучването на скалния комплекс вече е напълно завършено", заяви проф. Овчаров.