Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални
Алексей Навални

Водещият руски опозиционен лидер Алексей Навални обяви, че ще бъде преместен в килия с още по-строги условия на задържане, ден след като руски апелативен съд потвърди наложената му 19-годишна присъда за екстремизъм, предаде Франс прес.

В момента Навални се намира в наказателна колония в Мелехово, на 250 км източно от Москва, където редовно е изпращан в дисциплинарна килия. Този път предстои опозиционният политик трябва да бъде затворен в килия, известна като "ЕПКТ" - единичната килия с най-тежки условия в системата на руските затвори.

"Вчера, веднага след обжалването на делото срещу мен, ме отведоха в комисията и обявиха, че поради моята непоправимост ще бъда преместен в ЕПКТ за 12 месеца", обяви Навални чрез съобщение в социалните мрежи. След ареста си през януари 2021 г. той общува основно чрез съобщения, изпратени до адвокатите му и след това публикувани в социалните мрежи.

"Една година ЕПКТ е най-тежката възможна присъда в затворническите колонии", обясни Навални. Той добави, че се чувства "като уморена рокзвезда на ръба на депресията, която е достигнала върха на класациите и вече няма към какво да се стреми".

Засега не е ясно дали тези 12 месеца в единична килия ще забавят преместването на Алексей Навални в нова колония с още по-строги условия, както се изисква в новата присъда, предаде БТА. Според решението Навални трябва да изтърпи срока на това наказание в една от колониите със специален режим, обикновено предназначени за осъдени на доживотен затвор и за най-опасните престъпници.