Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Хекимян СНИМКА: Юлиян Савчев
Антон Хекимян СНИМКА: Юлиян Савчев

Потърсихме политолога Димитър Ганев за коментар на кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София - Антон Хекимян, който бе директор на новините и актуалните предавания по Би Ти Ви.

Очевидно след 18-годишна доминация на ГЕРБ в Столична община от партията са решили да издигнат фигура, която не е свързана с партията в София, с цел да се покаже мощно освежаване - чухме от Георги Георгиев, че половината от първите 30 кандидати в листата за общински съветници ще са нови лица. Целта е да не тежи управлението на София досега върху кандидата им.

Прави впечатление, че последните няколко дни се споменаваха варианти за кандидат за кмет, които не са партийни лица. Вероятно ГЕРБ си правят сметка и въз основа на социологически проучвания, че изборите в София ще се решат на 2 тура. А винаги един строго партиен кандидат по-трудно може да разшири подкрепата между първи и втори тур.

Затова при такъв тип решения се търсят популярни лица, които не са свързани с партия, не са обременени от политика, за да могат да растат повече от един партиен кандидат между първи и втори тур.

В случая с Антон Хекимян логиката е, че ако двата най-големи електората, които ще останат извън втория тур, ще бъдат на БСП и “Възраждане”,

ГЕРБ се опитва максимално да отвори ветрилото

за евентуална подкрепа извън техните партийни среди за втория тур. Това, изглежда, е търсеният профил на кандидата.

Позитивите в професионалния път на Антон Хекимян до момента са:

- първо, 100-процентова разпознаваемост - дълго време водещ на сутрешния блок на една от двете най-големи телевизии в страната. Да вдигнеш неразпознаваем кандидат един месец преди изборите, е тежък риск, най-малкото защото две седмици трябва да запознаваш аудиторията със съответния кандидат.

- Вторият му позитив е, че като медиен човек знае как се общува с медии, може да говори, да комуникира.

Негативът: първо е, че

- ще му бъде задаван по време на кампанията въпросът за отношенията на директор на новини по телевизия с политическа партия - как така става изведнъж кандидат за кмет, имали ли са отношения преди това и т.н.

- Второ, той няма опит с процеси на управление на публичен ресурс и в столичната проблематика.

Най-голямото предизвикателство пред него е много бързо да излезе от ролята, в която е бил - на човек, задаващ въпроси, и да влезе в ролята на човек, отговарящ на въпроси. Дали този преход ще е бърз и ефективен, зависи от самия Хекимян.

Не би било професионално да коментирам шансовете за успех на кандидатите - като изследовател на общественото мнение не мога да си позволя, без да имам данни от терен, да казвам кой е фаворит. Но в крайна сметка двамата - Васил Терзиев и Антон Хекимян, изглеждат като фаворити, ако се съди и по резултатите на последните парламентарни избори - най-големите политически сили са ГЕРБ и ПП-ДБ.

Оттук нататък първият ключов въпрос е доколко Терзиев и Хекимян ще убедят електоратите на двете партии да ги подкрепят напълно.

Дали ГЕРБ ще възприеме Антон Хекимян?

На този въпрос Хекимян ще може да отговори в рамките на кампанията, нека видим как ще се представи. И дали проблемите с биографичните обременености на роднините на Васил Терзиев ще демобилизират електората на ПП-ДБ.

Вторият ключов въпрос, който вече зависи от кампанията и посланията на кандидатите, е доколко ще успеят да излязат извън тези партийни среди и най-вече кой от тях ще може да комуникира и отправи послания към два ключови електората - на БСП и на “Възраждане”. Това вероятно ще са най-големите електорати, останали извън балотажа.