Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София СНИМКА: Румяна Тонева
Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София СНИМКА: Румяна Тонева

Българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква в София и ще извършват богослужение в храма. Това се казва в съобщение до медиите от Светия Синод.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, се казва още в съобщението.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, съобщи  БНТ. 

Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, се казва в съобщението до медиите.

До затварянето на Руската църква „Св Николай Мирликийски” се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва.