Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Хекимян се раздели с Би Ти Ви, след като работи там 19 години.
СНИМКА: ЛИЧНИЯТ ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК НА АНТОН ХЕКИМЯН
Антон Хекимян се раздели с Би Ти Ви, след като работи там 19 години. СНИМКА: ЛИЧНИЯТ ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК НА АНТОН ХЕКИМЯН
  • Бойко Борисов нито отрече, нито потвърди новината от съботния ден на сайта “24 часа”, че известният журналист е кандидатът му за София
  • Какво обаче обясни лидерът на ГЕРБ от Пловдив: Приемаше се, че ако издигам някого, го мразя, но сега всички виждат, че кандидатите на нашите “некоалиционни” партньори са слаби

39-годишният Антон Хекимян от събота не вдига своя мобилен телефон, след като емоционално се раздели с bTV след почти 20 години вярна служба в първата национална частна телевизия.

Направи го в социалните мрежи, а неговите шефове обявиха, че “незабавно” приемат оставката му в почивната събота, подадена по лични причини. Иначе той заемаше един от най-отговорните директорски постове във всяка медия - ръководи новините и актуалните предавания. Преди това години българите се събуждаха всеки делничен ден с Антон Хекимян.

Спокоен и усмихнат, харесван от зрителите заради първите две качества. Вероятно затова е попаднал и в шорт листата на ГЕРБ, които търсят лицето, което, дори да не спечели София, да донесе сериозно количество гласове за общински съветници.

А както е известно - общинският съвет е дори по-важен от кметския пост,

когато се вземат решения за всеки град.

В последните две години столичният парламент бе управляван от един също спокоен, усмихнат и диалогичен 37-годишен мъж.

Георги Георгиев може и да е част (или не) от тази къса листа от шестима кандидати за София, за които Бойко Борисов говори в неделя в Пловдив. Йорданка Фандъкова твърде късно започна да отстъпва публичните изяви на младия юрист и той така и остана разпознаваем само за най-тесния фенски кръг на ГЕРБ.

Председателят на Общинския съвет с често срещаното за българите име и фамилия - Георги Георгиев, притежава чувство за хумор, умее да намира мнозинства и сред политическите си опоненти, но очевидно в собствената му партия не го разпознават и като победител.

Милионерът Васил Терзиев, който още на 27 юни обяви своята кандидатура

за кмет (след като името му се спрягаше от ноември миналата година), е припознат и от “Промяната” и от ДБ.

Самата предизборна кампания на 45-годишния предприемач обаче като че ли започна с известно закъснение, през това време той оставаше в сянката на познатия Борис Бонев и “Спаси, София”, които по-често и по-уверено се проявяваха в акции из столичните квартали.

На Терзиев се наложи и дълго да се обяснява за роднините от “Държавна сигурност” и за първия милион, спечелен от софтуерната му компания “Телерик”. Тя бе продадена преди близо десетилетие на рекордната по онова време сума от 262,5 млн. долара на американска фирма.

Допреди дни ГЕРБ май бяха открили “близнака” на Терзиев - 50-годишния Любомир  Минчев,

който според неофициални и непотвърдени източници от партията дал съгласие да го издигнат като кандидат-кмет, после май размислил.

“24 часа” не потърси Минчев - наш партньор в образователни проекти, за да не го поставяме в деликатна ситуация.

Интелигентен, умен, уважаван в IT сектора е мажоритарният собственик на Telelink Group Минчев. И като Терзиев е милионер - последните финансови данни на “Телелинк” към края на деветмесечието на 2021 г. показват, че компанията отчита 134,4 млн. лв. приходи, което е ръст с 42 на сто за година. Основният бизнес, чиито 2/3 приходи идват от проекти във Великобритания и Германия, е проектиране, изграждане и поддръжка на телекомуникационни решения - публична инфраструктура като умен град, мрежи и оборудване за държавата, телекоми и други производители. Любомир Минчев е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България, член на борда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците у нас, ментор и бивш председател на Endeavour България (2018-2019), алпинист и запален голфър.

Описваме всичко това, защото Минчев би имал шанс да допадне на столичани, още повече че има и реализирани добри проекти с общината в София, но и на него му липсва време и разпознаваемост.

Всички официални и неофициални сондажи дават преднина на Васил Терзиев в кметския вот. Засега. Всеки, който го познава, казва, че той има харизма при директния контакт - и вероятно затова настоящата му стратегия е срещи очи в очи със софиянци, но сякаш я губи на екрана или при публична среща.

Ето тук се появява другата линия, по която стратезите на ГЕРБ тръгват, за да търсят своя човек за кметския бой.

Мъж, който да

бъде харесван от силния и слабия пол. Да няма нужда да се

обяснява кой е, защото времето за опознаване е само месец, а когато настъпи харесването, изборите може и да са минали. Така се случи с професор Анастас Герджиков - ректора на Софийския университет, при последния президентски вот, за когото днес десните горчиво съжаляват, че не са оценили по достойнство пред Румен Радев.

Футболистът Бойко Борисов вероятно е погледнал и към този спорт, защото самият той се радва на всенародна любов, когато излезе на терена. Не вярваме, че Христо Стоичков е бил в листата на ГЕРБ сред 20-те обичани българи с шанс за кметския пост, но май 44-годишният Стилиян Петров със сигурност е минал през цедката.

Прекрасен спортист - събра над 22 хиляди на благотворителния “Мач на надеждата” този месец , интелигентен, преминал достойно през тежък здравословен проблем, но... жител на Монтана. Важно изискване в избирателния закон, което феновете на Петров май са пропуснали.

Казват, че още преди месец Хекимян е попаднал в списъка

И бързо се е придвижил към челото му, защото времето вече е дефицитно за всеки кандидат-кмет, дори да е издигнат от ГЕРБ. Което прави разпознаваемостта и харесването много важно качество.

Колко още журналисти, спортисти или IT специалисти са отпаднали от него, знаят само Бойко Борисов и Томислав Дончев - най-тясната цедка за София.

Поне като имена варианти в медиите се завъртяха председателят на парламента Росен Желязков, на настоящият зам.-кмет в София по образование и култура Мирослав Боршош и най-вече това на проф. Николай Габровски, който, макар да не стана премиер начело на кабинет на ГЕРБ, бе одобрен като достойна кандидатура дори от политическите опоненти.

Във вторник, когато е последният възможен ден за посочване на кандидат-кметове, може да се окаже, че и Хекимян не е фаворитът, защото имам шест много добри кандидати и сега, щом се прибера, ще се занимавам с това (по думите на Борисов от Пловдив).

Ако социалните мрежи реагират отрицателно за кметските възможности на телевизионната звезда (засега най-вече напомнят, че е от Стара Загора), лидерът на ГЕРБ би размислил. Правил го е и друг път.

Социологът Андрей Райчев чрез БНТ даде обаче рамо на Хекимян, който имал откъде да взима гласове, а Васил Терзийски - не. За колежката му Боряна Димитрова от “Алфа рисърч” Антон Хекимян е известен и ще мобилизира вот, но му трябва време, “за да влезе в кметските обувки”.

Самият Борисов в Пловдив обясни тежката ситуация, в която се труди за местния вот:

Преди 3-4 месеца се приемаше, че ако те издигам за кандидат - образно казано, те мразя. Сега всички виждат, че кандидатите на нашите “некоалиционни” партньори са слаби. От два месеца са на терен и вървят само надолу, защото освен хейт, друго няма. А за София почна ли да обяснявам какво е направено и построено... Когато си построил хиляди километри улици, тротоари, градинки, паркове, фонтани, десетки километри метро, все ще намериш някоя изкривена плочка или паве. Те имаха районни кметове, които ги отстраниха, защото се провалиха, но това е разговор за София.

А че голямата битка на 29 октомври ще е за столицата, е ясно. Две години след като се заговори, че Йорданка Фандъкова няма да се яви пак, плъзнаха имена, но ясен или поне бегло очертан профил за нейния наследник не се появи.

И докато Хекимян не вдига за колеги и приятели телефона си, написаното от него в социалните мрежи само подклажда очакването: Не може да скрия, че решението да поема в друга посока е изключително трудно, но всеки, който ме познава истински, знае, че обичам предизвикателствата и не се страхувам.

Ако наистина се кандидатира, най-трудно ще е за медията, където той работи повече от 20 години: отразяват ли го прекалено, ще ги обвиняват в пристрастия, ако пък - не, ще са злонамерени.

За него телевизията е скоростното влакче, но

мечтаел да стане археолог

През далечната 2004 г. започнах в bТV като стажант. Тогава бях на 20 г. За 19 г. разбрах какво е да си посветен на журналистиката, да обичаш хората, с които те среща съдбата, и да се учиш от живота на истинските хора... Щастлив съм, че участвах в това пътешествие. Битки, победи, радости, смях, незабравими герои, понякога сълзи, но никога съжаление. bТV ме научи на дисциплина! С тези думи най-младият директор на новините, актуалните предавания и спорта напусна телевизията. За него времето в нея е било “скоростно влакче” - така го описа преди време в интервю за “24 часа”.

Роден е на 22 май 1984 г. в семейството на българка и арменец. Арменските си баба и дядо не помни добре, но всеки уикенд като дете бързал за къщата на тези по майчина линия в Пъстрен. Помагал им с животните на двора, поливал овошките, прекопавал градината. Като по-голям дори сковал къща за кокошките в двора с керемиден покрив.

Най-кроткото дете на света - така го описват всичките му близки. Често ходел с приятелите си до Античния форум в родния си град, правели си инструменти и търсели ценни находки. Всъщност археологията, а не журналистиката е детската мечта на Хекимян.

“Сега се замислям, че за събития като шествията на такситата след убийството на 3-годишния Пепи през 2001 г., обсадата на парламента през 1997 г., атентата в Ню Йорк през 2001 г. съм бил залепен пред екрана. Това явно създава по-особено отношение у теб”, разказвал е журналистът как се насочил към професията. А в последната година на гимназията публикува в литературното списание “Пътеки”.

В телевизията минава през цялата стълбица - стажант, репортер, редактор, водещ. Започва в сутрешния блок, от 2014 г. за повече от 6 г. е неговото лице. А в последните близо 3 г. бе на най-високия журналистически пост в bTV.