Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова КАДЪР: NOVA
Илияна Йотова КАДЪР: NOVA

"Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има сериозен политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Аз съм сигурна, че президентът Радев няма да допусне това", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред медии във Велико Търново.

"Ако има достатъчно доказателства и сигнали в службите за сигурност, те са в правото си да свършат това", така Йотова коментира експулсирането на руски свещеници от страната ни.

"Този празник за мен днес означава укрепване и развитие на българската държавност, която за съжаление, се правят достатъчно опити да бъде ерозирана", посочи Йотова. 

Относно КПКОНПИ, Йотова каза, че иска да изчака с оценката.

Вчера парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията. С него съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две.

„Слушах много експерти, много от тях се тревожат от факта, че се създава още един или следващ орган, доколко и как той ще се кореспондира с другите в страната, каква част ще намери този закон в общата съдебна реформа, която е претенция и за съставяне на днешното правителство, това предстои да видим през следващите месеци”, каза Йотова.

Припомняме, че ген. Атанас Атанасов се отказа от ръководството на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите и СРС.

Съпредседателят на “Демократична България” обяви, че се оттегля, след като Бойко Борисов отхвърли идеята му за сливането на военното и цивилното разузнаване. Първо безпрецедентно парламентът отхвърли преди две седмици годишните доклади на двете служби ДАР и ДАНС, а два дни по-късно генералът обяви първо пред “24 часа” плана за реформата. Както и това, че има принципно съгласие между партньорите в управлението по сливането, ДПС също неофициално подкрепяха.

В четвъртък коалиционните партньори от управляващото мнозинство заляха с вълна от призиви ген. Атанас Атанасов да преосмисли решението си за отказ от ръководството на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите и СРС.