Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васиан Змеев (в средата) по време на богослужение в Руската църква в София
Васиан Змеев (в средата) по време на богослужение в Руската църква в София

Българските власти експулсират предстоятеля на Руската църква у нас - Васиан Змеев. За това съобщиха за ТАСС от посолството на Русия в България. 

"Българските власти считат, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати.

По думите на руската посланичка Елеонора Митрофанова свещениците от Руската православна църква били повикани в миграционната служба, където им казали, че са заплаха за националната сигурност. После с арестантска кола ги закарали до домовете им, за да съберат своите вещи. После ще ги отведат в църквата и оттам до границата със Сърбия, съобщила посланичката.

"Това е безпрецедентен случай, църквата е отделена от държавата и е неразбираемо как свещеннослужители могат да застрашат националната сигурност. Много енориаши ходят в Руската църква в София. Подобно събитие е падане в бездната, казва още Митрофанова.

"Те просто се изплюха в лицето на нашата църква", отбелязва още руската посланичка у нас.

Посолството на Русия у нас публикува позиция по случая. Тя гласи:

На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква.

Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна. 

Що се отнася до богослужението, в Руската църква служат още двама чужди свещеници в момента освен Васиан Змеев. Протойерей Евгений е от Беларус и е тук от 5 години като титуляря Змеев. Протойерей Алексий е съвсем нов в София - от няколко месеца. Литургиите са само на руски, макар че в храма идват и българи.