Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Клиент Охридски“.
Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Клиент Охридски“.

   „Много сме близо до промените в Конституцията. Не само е известна датата, на която ще започне - 6 октомври, но се знае и датата, на която ще приключи конституционната ревизия – 6 декември“, каза проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право в „Тази сутрин“ на Би Ти Ви.

По думите му датите съобщил Христо Иванов, който дирижирал този процес. „Трябва да видим как ще се реализира детската мечта на Христо Иванов“, посочи Киров.

„Това не е обикновен законодателен процес. Тук става въпрос за изменение на Конституцията. Когато вие гласувате на първо четене не може да промените смисъла и съдържанието на това, което е прието. В крайна сметка, когато се гласува на първо четене един проект за изменение на Конституцията, на второ и трето не може да излезете от смисъла и рамката, която е зададена с първото четене“, подчерта Киров.

„Проектът, който в момента се обсъжда, направи нещо трудно постижимо при други условия. Започнаха да си говорят гилдиите на прокурорите, следователите и съдиите“, посочи той.

„Законопроектът определя рамката, в която протича дискусията“, каза Киров.

„Има спорове дали разделянето на ВСС на два самостоятелни съвета е от компетенциите на Велико народно събрание. Тези спорове се решават от КС“, категоричен бе той.

„Изглежда, че не сме длъжни да се съобразим с Венецианската комисия, защото нейното становище ще дойде, след като проектът е приет на първо четене“, подчерта Киров.

„Мисля, че няма проект на Конституция на президента. Ако имаше, той трябваше да бъде внесен. След като вече е внесен проект, Радев няма да внесе друг“, категоричен бе той.

По думите му магистратите били против отнемането на правомощията на държавния глава. По-точно за назначаването на „тримата големи“.

„Вносителите четат чужди Конституции“, посочи Киров.