Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ема Коронел бе задържана през 2021 г.
СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС
Ема Коронел бе задържана през 2021 г. СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС

Ема Коронел бе освободена по-рано от затвора без обяснения. Смята се, че задържането ѝ е било политическа игра или е натопила един от синовете на наркобарона

Хоакин Гусман веднага я извика на свиждане заедно с близначките им

На 15 септември без абсолютно никакви обяснения от страна на американското правителство предсрочно от затвор в Лос Анджелис бе освободена съпругата на мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо.

Ема Коронел бе арестувана през 2021 г. по обвинение в разпространение на наркотици. Тя бе осъдена на 3 години затвор, след като се призна за виновна по 3 обвинения в подпомагане на наркокартела “Синалоа”, включително заговор за пране на пари, разпространение на наркотици и участие във финансови сделки.

Съпругата на мексиканския наркобарон също така бе признала, че е действала като куриер между Гусман и други членове на престъпната организация, докато наркобаронът е бил в мексиканския затвор “Алтиплано” след ареста му през 2014 г.

Съдията, който произнесе присъдата ѝ, заяви тогава, че Коронел бързо е признала отговорност и

се е съгласила да бъдат конфискувани в полза на правителството на САЩ близо 1,5 млн. долара

от приходи от престъпната ѝ дейност. Вероятно затова на по-късен етап тригодишната ѝ присъда е била намалена.

Основният въпрос сега е какво ще се случи с нея? Ще остане ли в САЩ, тъй като има и американско гражданство, или ще се върне в Мексико, където не се знае дали е безопасно за нея?

Причината е, че малко преди освобождаването ѝ бе заловен един от синовете на Ел Чапо – Овидио, който е обвиняем за разпространението на фентанил в САЩ. Има предположение, че Коронел е издала нещо на полицията за него и затова е била пусната предсрочно. Ако това е така, тя изобщо няма да бъде защитена в Мексико.

Междувременно още в началото на миналия месец Ел Чапо бе изпратил писмо, написано на ръка, до Федералното бюро в САЩ, с молба да разрешат на

жена му и двете им дъщери близначки да го посетят

в затвора с максимална сигурност в Колорадо. В него той пише още, че “дъщерите му сега са на 12 години, учат в Мексико и могат да пътуват, за да посетят баща си само през ваканциите, най-много два или три пъти годишно”.

Наркобосът бе задържан през 2016 г., след като година по-рано за втори път бе избягал от затвор в Мексико. През януари 2017 г. той бе екстрадиран в САЩ, където бе признат за виновен по 10 обвинения, включително участие в престъпна група, трафик на наркотици и огнестрелни оръжия. Той бе осъден на доживотен затвор и трябваше да плати неустойката от 12,6 милиарда долара.

Заради двете си бягства от мексиканските затвори бе изолиран в килията си и имаше право да вижда само адвокатите и дъщерите си.

Не позволиха дори на жена му да го посещава

Въпреки това Ема Коронел присъстваше на целия процес срещу него в Ню Йорк и го подкрепяше. Разследването срещу него бе показало, че престъпната му организация е вкарала повече от 1000 тона кокаин, марихуана, метамфетамини и хероин в САЩ.

ФБР бе продължило да наблюдава членовете на картела и така през 2019 г. за първи път името на съпругата му беше свързано с потенциални престъпни дейности. Тогава един от главните лейтенанти на Гусман - Дамасо Лопес, свидетелства срещу него. Лопес подробно описал как Коронел и синовете на Гусман движат бизнеса с наркотиците и са организирали бягството му от затвора “Пуенте Гранде” през 2015 г. Той споделил, че Ема Коронел е платила милиони долари подкуп след ареста му през 2016 г. в опит да организира трето бягство преди евентуалната му екстрадиция в САЩ. В наказателната жалба анонимен свидетел 1 е споделил идентична информация с тази на Лопес.

Някои експерти смятат, че Ема Коронел никога не е била водеща сила в картела, а по-скоро е била замесена в бизнеса заради романтичната си връзка с Ел Чапо.

“Задържането ѝ не се прие много добре в Синалоа, защото тя е майка и е била по един или друг начин непряка жертва на целия процес на съпруга си”, обясни д-р Хуан Карлос Аяла Барон, професор по наркокултура и идентичност в Автономния университет на Синалоа. - Арестът ѝ още тогава бе много подозрителен. Някои от нас си мислят, че

това може да е политическа игра или свързано с властите в Съединените щати.”

Когато Коронел беше задържана, стана ясно, че е била основният посредник между наркобарона и членовете на “Синалоа”, докато Гусман е бил в затвора в Мексико. Затова сега се смята, че тя може пак да влезе в тази роля и да остане в САЩ, откъдето да контролира разпределянето на пазара на наркотиците.

От друга страна, арестът ѝ през 2021 г. наистина може да се смята за политическа игра, защото тогава отношенията в областта на сигурността между Мексико и САЩ бяха обтегнати. Причината бе публичното задържане на бившия висш военен генерал Салвадор Сиенфуегос по обвинения в трафик на наркотици през октомври 2020 г. Смята се, че мексиканското правителство е прилагало натиск, за да бъде екстрадиран генералът обратно в Мексико и да бъде изправен пред съда в родината си.

Спекулациите около нея тогава изобилстваха. Според едни може да се е предала сама, а според други се е обърнала за помощ и сигурност към американските власти, защото е започнала да се страхува за своя живот и този на дъщерите си. Причината за тези слухове са, че присъдата, която е получила, е твърде лека за тежестта на обвиненията, по които се е признала за виновна. Според законите в САЩ е трябвало да лежи поне 14 години зад решетките.

Тогава излезе и предположение, че арестът на Коронел може да е свързан с разследването на Хенаро Гарсия Луна, бивш шеф на обществената сигурност на Мексико, който също очакваше процес в САЩ по обвинение, че е взел подкупи от картела “Синалоа”. Затова Бони Клапер, адвокатка на жени, обвинени за притежание на наркотици, бе предположила, че правителството на

САЩ няма да може да докаже, че Коронел е била един от лидерите в картела

“Тя е правила неща, които са улеснявали бизнеса на съпруга ѝ – обяснява Клапер. – Вероятно е местила пари наоколо. Участвала е във финансови трансакции, за да се скрият милионите долари. Както се видя, не е участвала активно в самата търговия с наркотици. Сега тя има втори шанс за живот и е голяма късметлийка, че е гражданка на САЩ и може да остане тук с децата си. Повечето жени при нейното положение в крайна сметка биват депортирани в страната си и са подлагани на същите ужасни условия, които са ги накарали да станат трафиканти.”

Всъщност именно заради невижданата бедност семействата на Ема и Гусман започват да се занимават с разпространението на наркотици. А точно като по филмите Коронел се омъжила за Ел Чапо, когато била само на 18 г. Тя е по-млада от него с 32 години.

Двамата израснали в провинцията Синалоа, която е ключов наркоцентър. За първи път се срещнали на конкурс за красота, в който участвала Ема.

Баща ѝ, Инес Коронел, както и брат ѝ били високопоставени членове на картела “Синалоа”. В момента татко ѝ излежава 10-годишна присъда в Мексико за контрабанда на кокаин и хероин.

Ел Чапо и Ема вдигнали сватба, но не е ясно дали бракът им някога е бил официално регистриран от мексиканските власти. Тя забременяла с близначки от него и ги родила в САЩ, за да могат да имат двойно гражданство като нея. Смята се, че

от дете винаги е стояла настрана от бизнеса с наркотиците за разлика от мъжа си.

Хоакин Гусман бе признал пред американския актьор Шон Пен в тайно интервю през 2015 г., че е израснал изключително бедно. “Единственият начин да имам пари, да купя храна, да оцелея, беше да гледам опиумен мак и марихуана, така че започнах да отглеждам и продавам”, споделя Ел Чапо пред Шон Пен.

Впоследствие шефът на картела “Гуадалахара” Мигел Анхел Фелис Гаярдо, смятан за кръстника на модерните мексикански картели, го вербува и Гусман става един от подчинените му. След ареста на Гаярдо през 1989 г. Гусман заедно с трима съдружници основават картела “Синалоа”, който за няколко години се превръща в империя с клонове в Европа, Азия и Северна Америка.

“Доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от когото и да било по света. Имам флотилии от подводници, самолети, камиони и кораби”, хвали се той в интервюто. Заради натрупаното от картела за известно време той бе влязъл в списъка на сп. “Форбс” на най-богатите хора в света, но отпадна от него през 2013 г. поради големите разходи за адвокати.

Въпреки това до ареста си Ема Коронел разполагаше с милиардите на съпруга си.

Винаги се е обличала безупречно и дори създаде своя

модна линия с инициалите на мъжа ѝ JGL - Хоакин Гусман Лоера

“Целта ми е да популяризирам моя моден стил и този на съпруга ми”, съобщи в инстаграм бившата кралица на красотата преди няколко години. Коронел бе направила впечатление с тоалетите, подчертаващи формите ѝ, още по време на съдебния процес срещу мъжа ѝ. Междувременно тя се изявяваше и като инфлуенсър и се радваше на 500 хил. последователи в инстаграм.

Сега въпросът е дали тя има шанса да заживее втори живот, или фактът, че е съпруга на най-големия наркобарон, не ѝ оставя друг избор, освен отново да влезе в играта с дрога.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Хоакин Гусман излежава доживотната си присъда в затвор в Колорадо.
Хоакин Гусман излежава доживотната си присъда в затвор в Колорадо.