Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Кутев, снимка Нова тв
Антон Кутев, снимка Нова тв

ГЕРБ ще имат превес и на 29 октомври Бойко Борисов ще излезе и ще развява синя карта на България, но това не означава, че няма да загубят позиции

Проблемът на съвременния политически свят, особено в България, е, че е скъсено политическото време - нямаш време да минат 100 дни, та да започнеш реформи. Tова заяви в предаването "На фокус" по Нова тв бившият говорител на кабинета "Донев" Антон Кутев. Според него промените трябва да бъдат започнати, а и направени в основата си в първите 100 дни, защото след това се изчерпва кредитът на доверие.

"Вярвам, че млади, образовани и интелигентни хора, каквито се стреми да вкара това правителство в обръщение, имат място в България. Едно умение трябва да спечелиш избори, съвсем друго да управляваш. Имам опасението, че те още нямат умението да управляват", критичен бе обаче той.

"Слава Богу не съм говорител на кабинета "Денков". Първото хубавото  нещо, че бях говорител и на Янев, и на Гълъб Донев е, че не бях само говорител, а и пиар. Имам по-голямо влияние като пиар. Ако заемах тази длъжност в момента, бих променил начина, по който работи публично това правителство", заяви експертът.

И макар да заяви, че не вижда "нищо, което да е подредено", Кутев подчерта, че не иска да говори срещу правителството, което е на власт. "През цялото време заменяме истинските стойности с фалшиви теми, и те започват да изтеглят цялото внимание от важното", каза той. 

Според него България не била далеч от ЕС и винаги е показвала евроатлантическата си интеграция. 

"Заварихме хаос. Това, което завари служебното правителство бе цена на газа, която стига до 400 лв., ние го свалихме до 120", обобщи той. Кутев изтъкна и свалянето на цените на горивата с около 30% и усилията на правителството да спре скока на инфлацията.

Той не смята, че има безгрешно управление. 

Кутев не очаква настоящото правителство да остане на власт повече от 200 дни. "100 минаха. Много малко време му остава да свърши нещо. Ако Денков смята да свърши нещо , да го прави", прогнозира бившият правителствен говорител.

Личното му мнение е, че правителството не е трябвало да отменя забраната за внос на украинско зърно, защото така не се защитават интересите на българските граждани.

"Познавам добре Денков, защото сме работили 7 мес. в правителството на Янев и го смятам за много интелигентен и въздържан човек и затова тези думи ме учудват", коментира той думите на премиера акад. Николай Денков, че заканващите се да протестират зърнопроизводители са терористи. И изтъкна, че министър-председателят произлиза от партия, които е протестирала. 

Кутев вече не е съветник на президент Румен Радев и посочи, че не желае да дава на никого непоискан акъл. Според него хората имат нужда от спокойствие, а служебното правителство е излъчвало точно това. Опитвахме се да подредим нещата и да ги вкараме в нормалния им ред, настоя той.

Според него политическата криза предстои и след 200 дни  на настоящия кабинет ще е още по-тежка от първата. Няма нито един решен проблем, а ни занимават с фикции и измислени проблеми, мотивира се той. Кризата категорично ще дойде преди ротацията на премиерите, добави още Кутев.

Ролята на ДПС в това управление пък е "каквато винаги е била" - дали в опозиция или не, винаги е успявало да намери максимума от властта. Те никога не са претендирали за абсолютната власт, а да си защитават интересите, добави той. ДПС много трудно би могло да влияе само върху служебните правителства.

Местните избори пък ще са "разклащащи за цялата политическа система". Смятам, че ГЕРБ ще имат превес и на 29 октомври Бойко Борисов ще излезе и ще развява синя карта на България, но това не означава, че няма да загубят позиции. Ще имат по-малко от момента, но ще е най-многото, което някой има. Хме ще падат надолу, но хем ще са в състояние да кажат "Ние победихме", прогнозира Кутев.

Той определи кандидата на БСП и левите за кмет на София Ваня Григорова като много качествен човек и изрази надежда, че тя ще е първият ляв кмет на столицата. "Лично бих й дал съвета да е много по-мека и женствена, по-интелигентно красива, каквато може да е. Никой не избира кмет, който да се кара на другите", посъветва я той.